מחקרים

RESEARCH

מה מעניין אותך?

כל הנושאים
מוזיאון הטבע
אמנויות
מוח
הנדסה וטכנולוגיה
חברה
מדעים מדויקים
ניהול ומשפט
סביבה וטבע
רוח
רפואה ומדעי החיים

מחקר

06.11.2025
יכול להיות שהאוצר התזונתי הבא של העולם גדל דווקא מול חופי תל אביב?

האצות שגדלות בים התיכון עשויות להציב את ישראל בחזית הביוטכנולוגיה הימית

  • סביבה וטבע
  • רפואה ומדעי החיים

לאחר שפיתחו טכנולוגיה חדישה המאפשרת גידול של "אצות מועשרות" באבות המזון, חלבונים, סיבים תזונתיים ומינרלים לצרכי האדם והחי, וגם הצליחו להגביר בצורה משמעותית את היכולת של אצות ים להפיק חומרי טבע בריאותיים - צוות המחקר מאוניברסיטת תל אביב ומהמכון לחקר ימים ואגמים מפרסם סקר אקולוגי–ביוטכנולוגי ראשון מסוגו, שמגלה כי הים התיכון הישראלי עשוי להוות מוקד טבעי לאצות ים עמידות ועשירות בתרכובות תזונתיות וביו־אקטיביות. החוקרים סבורים כי תכונות אלה עשויות להוות בסיס לחדשנות פורצת דרך בתחומי המזון, הבריאות והביוטכנולוגיה.

 

 

ירוק תוצרת כחול-לבן

צוות החוקרים ערך את הסקר המקיף הראשון של אצות הים בישראל. ממצאי המחקר מצביעים על כך שהתנאים הייחודיים לאורך חופי הים התיכון הישראלי, חמים, שטופי שמש ודינמיים, יוצרים בית גידול טבעי שתומך בצמיחת אצות ים (מאקרו־אצות), ייחודיות ועמידות, עשירות בתרכובות מזינות ובמולקולות בעלות השפעה בריאותית. לדברי החוקרים, מדובר ב"אוצר ירוק" - משאב בר־קיימא שטרם נוצל, שמשמש בסיס לפיתוח מזונות־על, תרופות, וקוסמטיקה ידידותית לסביבה, ואפילו כבעל פוטנציאל משמעותי בסיוע להתמודדות עם שינויי האקלים.

 

המחקר נערך בהובלת ד"ר דורון יהושע אשכנזי בהנחיית פרופ' אביגדור אבלסון מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, ופרופ' אלווארו ישראל מהמכון לחקר ימים ואגמים בחיפה, בשיתוף עם ד"ר איתן סלומון מהמרכז הלאומי לחקלאות ימית באילת. שותפים נוספים למחקר: פרופ' פליקס פיגרואה וד"ר ג’וליה וגה מאוניברסיטת מאלגה שבספרד, גיא פז – מנהל המעבדה במכון לחקר ימים ואגמים, וד"ר שושנה בן וליד. המחקר פורסם בכתב העת המדעי Marine Drugs.

 

משתלם לחכות לסוף העונה

במהלך מספר שנים אספו החוקרים כ־400 דגימות, וזיהו 55 מיני אצות, בעיקר אדומיות, לצד חומיות וירוקיות. בניגוד לדיווחים קודמים שהצביעו על שני שיאי ייצור עונתיים, המחקר הנוכחי מצביע על תקופת פריחה אחת בלבד באביב – עדות לשינוי במערכת האקולוגית, ככל הנראה כתוצאה מהתחממות הגלובלית.

 

העונתיות השפיעה באופן מובהק גם על הרכב החומרים באצות. הניתוחים הביוכימיים גילו כי האצות המקומיות מציגות תכולת חלבון גבוהה במיוחד בחורף, שמגיעה לעשרות אחוזים ממשקלן היבש, ומעידות על פוטנציאל להיות מקור חלבון חלופי לבני אדם ולבעלי חיים. רמות נוגדי החמצון הגיעו לשיא באביב, עם עלייה של כמעט 300% בחלק מהמינים בהשוואה לעונות אחרות. ממצאים אלו מדגישים את פוטנציאל האצות כמקור טבעי לתרכובות בריאותיות ולחומרים טיפוליים, שעשויים לתרום לחיזוק מערכת החיסון ולקידום אריכות ימים. האצות הכילו גם רמות גבוהות של תרכובות פנוליות ומסנני קרינה טבעיים – המתאימים לשימוש בתעשיית הקוסמטיקה האקולוגית.

 

"נוסף על היותה 'ארץ זבת חלב ודבש', התברכה ישראל גם בים ייחודי ומחיה - הים התיכון הישראלי"

 

"ישראל, הממוקמת בקצהו המזרחי של הים התיכון, התברכה בתנאים סביבתיים ייחודיים: אקלים סובטרופי שטוף שמש לאורך כל השנה, חופים סלעיים עם תנודות גאות ושפל נמוכות, ומליחות וקרינה גבוהות יחסית. מכלול גורמים אלה מעודד את התפתחותן של אצות ים בעלות תכונות כימיות יוצאות דופן, שפועלות כ'מפעלים ביולוגיים טבעיים' המייצרים תרכובות ביו־אקטיביות בריכוזים מרשימים. אנחנו מאמינים כי מחקר זה, לצד התחום המתפתח של חקר האצות, יכול להציב את ישראל בחזית הביוטכנולוגיה הימית העולמית. נוסף על היותה 'ארץ זבת חלב ודבש', התברכה ישראל גם בים ייחודי ומחיה – הים התיכון הישראלי", אומר ד"ר אשכנזי.

 

פרופ' אביגדור אבלסון וד"ר דורון אשכנזי

פרופ' אביגדור אבלסון וד"ר דורון אשכנזי

 

פרופ' אלווארו ישראל מדגיש: "המחקר מספק תובנות חשובות על הגורמים הסביבתיים המשפיעים על צמיחת אצות הים ואיכותן, ומאפשר לתרגם ידע זה לשיטות מעשיות לגידול ימי. האצות מציעות יתרונות סביבתיים עצומים – הן אינן דורשות קרקע חקלאית, מייצרות חמצן, קולטות פחמן ומטהרות מים ממזהמים. הן ניצבות בחזית החקלאות הימית בת־הקיימא, תוך שילוב בין יתרונות סביבתיים להזדמנויות כלכליות".

 

ד"ר איתן סלומון מוסיף: "ממצאינו ממחישים את הפוטנציאל הביוטכנולוגי הלא מנוצל של אצות הים לעתיד האנושות – החל ממזונות פונקציונליים ותרופות ועד יישומי בריאות מתקדמים".

 

פרופ' אביגדור אבלסון מסכם: "הים התיכון הישראלי הוא מעבדה טבעית ייחודית. הוא יכול לשמש מודל להבנת השפעות שינויי האקלים על מערכות ימיות ולחזות אילו מינים עשויים לשגשג בעולם מתחמם. מעבר לערכו המדעי, האצות מייצגות משאב אסטרטגי לאומי ובינלאומי שיכול לסייע בהתמודדות עם אתגרי העתיד בתחומי ביטחון המזון, הבריאות והקיימות הסביבתית".

 

המחקר מוקדש לזכרו של ד"ר יצחק (איציק) בריקנר ז"ל, מהדמויות המיתולוגיות בביולוגיה הימית בישראל, לאות הוקרה לידידותו, הדרכתו והשראתו.

מלכי השמיים. נשרים מקראיים (צילום: יורם שפירר)

מחקר

05.11.2025
מה ל-AI ולהצלת נשרים מהרעלות?

חוקרים פיתחו אלגוריתם חדשני שהופך את הנשרים עצמם למערכת התרעה חכמה ומונע אירועי הרעלה המוניים

  • סביבה וטבע
  • רפואה ומדעי החיים

מצב הנשרים בישראל מדאיג. הנשרים, 'עובדי הניקיון' של הטבע, שומרים על האיזון האקולוגי כשהם מנקים את השטחים הפתוחים מפגרים. כשהם נעלמים – נפגעת שרשרת החיים כולה. אחד האיומים המרכזיים על הנשרים הוא הרעלות. חוקרי בית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, בשיתוף רשות הטבע והגנים, נלחמים על כל נשר. לאחר שהשיבו לטבע עשרות נשרים ממושדרים שמראים בכל זמן נתון היכן הם נמצאים, פיתחו כעת במעבדה של פרופ' אור שפיגל מבית הספר לזואולוגיה וממרכז TAD לבינה מלאכותית, בשיתוף חוקרים מספרד ומארה"ב, ונציגי רשות שמורות הטבע והגנים, אלגוריתם חדשני שהופך את הנשרים עצמם למערכת התרעה חכמה. בעזרת ניתוח בזמן אמת של תנועות הנשרים ניתן לאתר אתרי אכילה חשודים ולהתריע מראש, לפני שאירועי הרעלה המוניים מתרחשים.

 

המחקר, שפורסם ב- Journal of Applied Ecology, משלב מעקב בעזרת משדרי GPS מתקדמים עם שימוש במדי-תאוצה (Accelerometers), ומודלים של למידת מכונה על מנת לנטר ולסווג התנהגויות נשרים מקראיים מרחוק. לדברי החוקרים, שימוש נרחב בגישה הטכנולוגית החדשנית יאפשר להגן על מגוון מיני נשרים רבים בעולם, שכ-70% מהם מוגדרים בסכנת הכחדה, לרוב כתוצאה מהרעלות מסוג כלשהו.

 

הנשר נחת

בישראל אוכלוסיית הנשר המקראי צנחה מאלפים לפחות מ־200 פרטים. הרעלות אחראיות לכ־57% ממקרי התמותה, כאשר פגרים מורעלים גורמים למותם של עשרות נשרים בבת אחת. "נשרים הם חיות חברתיות, ולכן פגר אחד עלול להביא לקריסה של אחוז ניכר מהאוכלוסייה המקומית", מסביר גדעון ועדיה, ממובילי המחקר.

 

צוות המחקר התקין משדרים על נשרים מקראיים, והשתמש בפרטים בשבי ובטבע, בישראל ובספרד, לאימון מודל סיווג מסוג  Random Forest, לזיהוי התנהגות הנשרים. המודל אומן לזהות התנהגויות שונות של הנשרים – מהתעופה ועד האכילה – והצליח בדיוק מרשים של עד 96%. חידוש משמעותי במחקר הוא שימוש ואימות מנגנון "רמת הוודאות" של המערכת, שמאפשר להבדיל בין זיהוי נכון לבין זיהוי מוטעה, ויוכל לסייע לפקחים להבחין בין אירועי אכילה אמיתיים לבין התרעות שווא, ובכך ישפר משמעותית את אמינות ההתראות וימנע הקפצת פקחים לחינם.

 

לקוות שכל הכוכבים יסתדרו

"כמו תמיד, האתגר הוא בפרטים," מספר פרופ' אור שפיגל. "מודלים של למידת מכונה הם 'רעבים' – צריך מאות דוגמאות מכל התנהגות. חלק מההתנהגויות נדירות, כמו אכילה, שמאוד עניינה אותנו. כדי לתפוס את הרגע הנכון, כלומר נשר ממושדר, שנצפה בדיוק כשהוא אוכל, צריך הרבה מזל וסבלנות. ש'כל הכוכבים יסתדרו'. זה לא קורה כל יום, ולכן דרשה המשימה לא מעט סבלנות, בעיקר בתצפיות בטבע".

 

אתגר נוסף שאתו התמודדו החוקרים היה "לתאם וליצור שפה משותפת בין הגורמים השונים, כדי שנוכל לחבר את הנקודות בין איסוף הנתונים, לחוקר החישובי שעזר עם המודל, לסטודנט שמנתח היבטים אחרים, ולאנשי הממשק שצריכים להבין מה חשוב ולמה זה עוזר להם", מוסיף פרופ' שפיגל. כעת החוקרים פועלים להטמעת האלגוריתם במערכת ההתראות של רט״ג, כדי לשלב את הפיתוח באופן מלא.

 

להקדים תרופה למכה

הטכנולוגיה הוכיחה את עצמה במהלך ניסויי שטח במדבר יהודה: המודל זיהה בהצלחה מוקדי אכילה של נשרים שהתרחשו מחוץ לתחנות האכלה בטוחות שמפעילה רשות הטבע והגנים, ורוב הפגרים שהתגלו עצמאית על ידי פקחים נמצאו באזורי הסיכון שחזה האלגוריתם. "יחד עם מערכת ההתראות שפותחה בשנים האחרונות על ידי רשות הטבע והגנים, המערכת הזו עשויה לשפר את דרכי הפעולה בשימור הנשרים," מציינת ד"ר מרתה אקאסיו. "במקום להגיב לאחר שהציפורים כבר הורעלו, אנחנו יכולים כעת לזהות אזורים מסוכנים מראש, למקד מאמצי סניטציה ולהסיר פגרים שעלולים להיות מורעלים גם לפני שהנשרים מוצאים אותם".

 

צוות המחקר של פרופ' אור שפיגל במהלך עבודת שטח במדבר

צוות המחקר של פרופ' אור שפיגל במהלך עבודת שטח במדבר

 

"רשות הטבע והגנים יחד עם שותפיה לפרויקט 'פורשים כנף' (החברה להגנת הטבע וחברת החשמל לישראל), משקיעה משאבים ומאמצים גדולים בהגנה על הנשרים והעופות הדורסים מהכחדה. בין היתר, משקיעה הרשות דרך שיתופי פעולה עם חוקרים מהאקדמיה, פיתוח טכנולוגיות חדשניות תוך העזרות בטכנולוגיות AI אבל גם דרך עבודה קשה בשטח של אספקת מזון בטוח בתחנות האכלה וסילוק פגרים עם סיכון להרעלה ובכך מובילה לשיפור הסביבה וזאת בתמיכת המשרד להגנת הסביבה", מוסיף אוהד הצופה, אקולוג עופות ברשות הטבע והגנים.

 

האם יש מקום לאופטימיות?

כשנשאל פרופ' שפיגל איך הוא רואה את עתיד הנשרים בישראל בעוד עשור, הוא עונה בכנות: "אני חושש שאנחנו עדיין בקרב מאסף. מערכת ההתראות שרט״ג הקימה היא קפיצת דרך משמעותית, וגם היכולת לזהות אתרי אכילה תתרום ותשפר את המאבק, אבל יש כל כך הרבה אתגרים, אצלנו וגם במדינות השכנות, שקשה להיות אופטימי לגבי האוכלוסייה המקומית. הנשרים לא ייעלמו מהעולם. במערב אירופה תוכניות השימור מצליחות מאוד, אבל כאן, במזרח התיכון, ייתכן שילכו בדרכן של העוזניות והפרסים וייעלמו כמקננים מהארץ.

 

זה לא אומר שכל מה שאנחנו עושים לשווא, להפך. זו מלחמה ארוכה וסיזיפית של שומרי טבע שמרוויחים זמן, מאטים את הירידה, ולפעמים גם מצליחים לעצור את הגלגל. נקווה שנצליח לקנות לנשרים מספיק זמן, עד שבני האדם ישנו את דרכיהם, יפסיקו להרעיל, לצוד ולהפריע, וההכחדה תיעצר לא בזכות פתרון טכנולוגי אחד, אלא בזכות שינוי רחב יותר".

 

אבל גם בתוך המאבק הזה יש תקווה ויוזמות חדשות. "בהחלט," פרופ' שפיגל מחייך. "אנחנו כבר מרחיבים את היכולות של האלגוריתם, למשל, לזהות קינונים: מי הטיל ביצה, מי דוגר, ואיפה. כך נוכל לעזור לנשרים גם בתחילת חייהם, ולא רק למנוע את סופם בטרם עת. הנשרים, בסופו של דבר, עושים את הניטור בשביל כולנו."

 

כדי לעודד את אימוץ השיטה במקומות ומינים נוספים בעולם, פרסם צוות המחקר את כל מערך הנתונים, האלגוריתמים וחומרי ההדרכה באופן חופשי באינטרנט, ומאפשר לאנשי שימור ברחבי העולם להתאים את הטכנולוגיה למיני בעלי חיים ואזורים שונים. בעידן שבו פעילות אנושית מאיימת על חיות הבר, המחקר מדגים כיצד חדשנות טכנולוגית ושיתוף ידע יכולים לסייע לשימור טבע במאה ה־21.

 

 

מחקר

30.10.2025
אסטרטגיות התקיפה וההגנה של עטלפי הפירות

באביב העטלפים "נועזים" יותר ולא חוששים להיכנס לעימותים מול חולדות במאבק על המזון

  • סביבה וטבע
  • רפואה ומדעי החיים

מחקר חדש של בית הספר לזאולוגיה באוניברסיטת תל אביב מגלה כי עטלפי פירות משתמשים במגוון אסטרטגיות במאבק על המזון מול בעלי חיים מתחרים. במחקר הנוכחי, צוות החוקרים בחן את התנהגות העטלפים בנוכחות של חולדות מצויות שמתחרות עימם על אותו מקור מזון, ומצאו שאופן ההתנהגות משתנה בהתאם לעונות השנה ולהיצע המזון – החורף מאופיין בהימנעות וזהירות מהחולדות ואילו בקיץ כשהתחרות רבה יותר, העטלפים לעיתים אינם חוששים ממאבקים שעשויים אף להסתיים בפציעה. צוות החוקרים מציין שהמחקר, שנמשך שבעה חודשים ותועד במושבה חצי-טבעית של עטלפים, מספק הצצה נדירה לאופן שבו בעלי חיים מנווטים בין סכנת טריפה לתחרות על משאבים.

 

המחקר נערך על ידי צוות המעבדה של פרופ' יוסי יובל מבית הספר לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב בהובלת תלמידי הדוקטורט צ'ן-קסינג ועדי רחום ובסיוע לירז עטיה ודר' לי הרתאן. המחקר פורסם בכתב העת המדעי BMC Biology

 

פרופ' יובל מסביר כי במסגרת המחקר, ובמהלך מאות שעות של תיעוד וידאו, נבחנו יותר מ־150 אלף נחיתות עטלפים ליד מקור מזון. החוקרים מצאו כי כאשר חולדות נכחו במקום, שיעור הנחיתות ירד באופן דרמטי מחשש לעימות ותקיפות של החולדות. בנוסף להיותן מתחרות על מזון, חולדות ידועות ביכולתן לטרוף עטלפים, בעיקר צעירים. העטלפים שכן נחתו ליד מקורות המזון גילו דריכות גבוהה - הם עצרו וסרקו את הסביבה ממושכות לפני שניגשו למזון, מה שהפחית את הצלחתם להשיג מזון בכ־20%. בנוסף, תועדו מקרים בהם חולדות תקפו עטלפים שנחתו, מה שחיזק את תפיסתן כאיום ממשי.

 

"למדנו שהאינטראקציות בין עטלפים לחולדות מגוונות ומשתנות עונתית על פי היצע המזון", מוסיף פרופ' יובל. "בחורף, כאשר נוכחות חולדות הייתה נדירה יחסית, העטלפים התנהגו בצורה זהירה יותר - הם נמנעו מנחיתות והפגינו ערנות מתמדת. לעומת זאת, באביב, עם העלייה החדה בשפע המזון (שכלל גם ריבוי של מפגשים עם החולדות), תמונת המצב השתנתה והעטלפים לעתים ממש תקפו את החולדות. התנהגות זו כנראה הביאה לכך ששיעור ההצלחה במציאת מזון בנחיתות עלתה ל- 60% בקיץ לעומת 35% בלבד בחורף.

 

פרופ' יובל מסכם: "אנחנו נוטים לתאר את היחסים בין מינים שונים באופן פשטני כיחסי תחרות או טריפה. המחקר הזה מציג כמה מורכבים יכולים להיות יחסים כאלה וכיצד בעלי חיים יודעים לשנות את אסטרטגיות התגובה שלהם בהתאם לנסיבות. בד"כ קשה לכמת את המורכבות הזו בטבע בגלל מיעוט תצפיות, מה שהצלחנו לעשות במחקר הזה. זוהי גם דוגמה נוספת ליכולת הסתגלות ולחיים המורכבים של חיות בר בסביבה עירונית."

מחקר

15.07.2025
תגלית מרעישה באוניברסיטת תל אביב: עדות ראשונה במדע לאינטראקציה קולית בין צמחים

נקבות העש העדיפו צמחים בריאים שלא השמיעו קולות מצוקה בתדרים על קוליים שהאוזן האנושית אינה שומעת

  • סביבה וטבע

פריצת דרך מדעית של אוניברסיטת תל אביב: מחקר ראשון מסוגו בעולם הראה שיש קשר בין בעליי החיים לבין הקולות שמשמיעים הצמחים. במסגרת המחקר, צוות החוקרים התמקד בנקבות של עשים (חרק מסדרת הפרפראים) ומצא שהן מקבלות החלטה קריטית – היכן להטיל את ביציהן – על סמך קולות המושמעים על ידי צמחים בסביבתן.

 

כאשר הצמחים השמיעו קולות של מצוקה, נקבות העש העדיפו צמחים בריאים שלא השמיעו קולות מצוקה. מדובר בתדרים על קוליים שהאוזן האנושית אינה שומעת אבל עשים יכולים לשמוע.

 

המחקר בוצע במעבדות הפקולטה למדעי החיים של פרופ' יוסי יובל מבית הספר לזואולוגיה ופרופ' לילך הדני מבית הספר למדעי הצמח ואבטחת מזון באוניברסיטת תל אביב, בהובלת התלמידים ד"ר רעיה זלצר וגיא זר אשל ובשיתוף עם חוקרים מהמכון להגנת הצומח במכון וולקני. המאמר פורסם בכתב העת eLife.

 

מחקר זה מהווה המשך לתגלית המרעישה שפרסמו אותם חוקרים לפני כשנתיים ואשר עוררה הדים רבים בעולם ולפיה צמחים המצויים במצוקה משמיעים קולות – בתדר שהוא מעל טווח השמיעה של האוזן האנושית (תדר על-קולי), אך נקלט על ידי בעלי חיים רבים. החוקרים: "התגלית פתחה פתח למחקר נרחב על התקשורת בין צמחים לבעלי חיים, ובמחקר הנוכחי התחלנו לבחון את הסוגיה."

 

פרופ' יובל מסביר: "לאחר שהוכחנו במחקר הקודם שצמחים משמיעים קולות, הערכנו שבעלי החיים המסוגלים לשמוע את הצלילים בתדרים הגבוהים המושמעים על ידי צמחים, עשויים להגיב לקולות אלו ולקבל החלטות בהתאם. באופן ספציפי, אנחנו יודעים שחרקים רבים, שמקיימים יחסי גומלים מגוונים עם עולם הצומח, מסוגלים לקלוט את קולות הצמחים ולכן ביקשנו לבחון אם הם אכן מבחינים בקולות ומגיבים אליהם."

 

פרופ' לילך הדני ופרופ' יוסי יובל

פרופ' לילך הדני ופרופ' יוסי יובל

 

שיחות פרטיות בין עשים לעגבניות

פרופ' הדני: "בחרנו להתמקד בנקבות העש, שנוהגות להטיל את ביציהן על צמחים, כדי שישמשו מזון לזחלים לאחר שיבקעו. הנחנו שהנקבות מחפשות אתר הטלה אופטימלי, על צמח בריא שיוכל להזין היטב את הזחלים. אם כן, כשצמח מכריז בקולו שהוא מתייבש ומצוי במצוקה – האם הן יקשיבו להתראה ויימנעו מלהטיל עליו? כדי לבחון זאת ביצענו מספר ניסויים."

 

בניסוי הראשון ביקשו החוקרים לבודד את הרכיב הקולי משאר תכונות הצמח, כמו צבע וריח, ולכן הציבו בפני נקבות העש שתי קופסאות. באחת הקופסאות הוצב רמקול שניגן הקלטות של צמחי עגבנייה במצב התייבשות, בעוד שהשנייה נותרה שקטה. הנקבות גילו העדפה ברורה לקופסה 'הרועשת', שמבחינתן הייתה כנראה צמח חי (גם אם נתון במצוקה). המסקנה: העשות אכן קולטות ומגיבות לקולות המושמעים על ידי צמחים.

 

בהמשך כשהחוקרים נטרלו את איבר השמיעה של הנקבות, נעלמה ההעדפה והן בחרו בשתי הקופסאות במידה שווה – עדות לכך שההעדפה מבוססת באופן ספציפי על הקשבה לקולות, ולא על גירויים אחרים.

 

בניסוי השני הוצגו בפני הנקבות שני צמחי עגבנייה בריאים – אחד עם רמקול המשמיע קולות של צמח מתייבש, ואחד שקט. גם הפעם הן גילו העדפה ברורה – אך הפעם לצמח השקט, שקולות מצוקה אינם נשמעים ממנו ולכן כנראה משמש אתר הטלה טוב יותר.

 

 

בניסוי נוסף שוב הוצבו בפני הנקבות שתי קופסאות – אחת שקטה והשנייה עם עשים זכרים, שגם הם משמיעים קולות בתדר על-קולי בתדר דומה לצמחים. הפעם הנקבות לא גילו העדפה והטילו על שתי הקופסאות במידה שווה. מכך הסיקו החוקרים שבהחלטה היכן להטיל את ביציהן הן מגיבות באופן ספציפי לקולות שמשמיעים הצמחים – ולא לצלילים של זכרים למשל.

 

החוקרים מסכמים: "במחקר זה חשפנו עדות ראשונה לאינטראקציה קולית בין צמח לחרק. עם זאת אנו משוכנעים שזוהי רק ההתחלה. לאינטראקציה הקולית בין צמחים לבעלי חיים יש בוודאי עוד צורות רבות, ומגוון רחב של תפקידים. זהו שדה מחקר עצום ופתוח, עולם שלם שרק מחכה להתגלות."

יזנוב במערה. צילום: ינס ריידל

מחקר

06.04.2025
"מקל ההליכה" של עטלפי היזנוב

פריצת דרך מדעית בעולמם החושי של העטלפים

  • סביבה וטבע

מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב חושף כי עטלפי יזנוב גדול (Rhinopoma microphyllum)  משתמשים בזנבם הארוך כחיישן מישוש "טבעי" כדי לנווט לאחור במערות חשוכות. במסגרת המחקר, החוקרים גילו כי הזנב הארוך של העטלפים פועל ככלי חישה דינמי, שמאפשר להם להימנע ממכשולים ולהתמצא בסביבה מורכבת כשהם מטפסים אחורנית, זאת כאשר יכולות חישה אחרות כמו הראייה והשמע (אקולוקציה) מוגבלות. החוקרים גילו כי כאשר הזנב הורדם באמצעות חומר הרדמה מקומי, חלה ירידה משמעותית ביכולת של העטלפים לנווט סביב מכשולים בזחילה לאחור ובמהירות תנועתם.

 

המחקר פורסם בכתב העת המדעי iScience, ונערך בהובלת התלמידות סחר חג' יחיא ומור טאוב מצוות המעבדה של פרופ' יוסי יובל מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ומבית הספר סגול למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב.

 

פרופ' יוסי יובל מסביר: במהלך המחקר, העטלפים התבקשו לנווט בזחילה במבוך אנכי תוך כדי תנועה לאחור, תוך שאנחנו מתעדים את התנועה שלהם באמצעות מערכת עקיבה משוכללת. היזנובים השתמשו בזנבם כמעין "מקל נחייה" על ידי נענועו מצד לצד כדי לזהות מכשולים ולטפס בצורה בטוחה ויעילה יותר. מנגד, כאשר הזנב הורדם, זמן הטיפוס התארך ב-10% בממוצע, והעטלפים ביצעו יותר תנועות הצידה במקום לנועה מעלה כנראה בניסיון למצוא את דרכם."

 

כמו כן, החוקרים מציינים שהעטלפים הראו יכולת מדהימה להבחין בין מרקמים שונים באמצעות הזנב. הם הצליחו להבדיל בין גריד עץ דק (1 ס"מ) לעומת גריד עבה יותר (1.5 ס"מ), מה שמדגיש את היכולת המורכבת של הזנב לשמש כחיישן מישוש רגיש במיוחד.

 

חיישן רברס 

פרופ' יוסי יובל מסכם: "במרבית העטלפים, הזנב קצר מאוד והוא חלק ממברנת הכנפיים. ביזנובים נותר זנב חופשי ארוך, ולמיטב ידיעתנו הם היחידים בין העטלפים שמשתמשים בו לצורך מישוש הסביבה הקרובה. זוהי דוגמה נוספת לאופן שבו האבולוציה מתאימה את חושיהם של בעלי החיים לצרכים ספציפיים, במקרה הזה – תנועה לאחור במקומות חשוכים סביב מכשולים ועטלפים אחרים. עטלפים רבים זוחלים לאחור על קירות חשוכים ואינם יכולים להשתמש בחושים הקדמיים שלהם כמו ראייה וסונר כדי 'לראות' לאחור. אפשר לחשוב על הזנב כמעיין חיישן רברס של היזנוב. התגלית פותחת פתח למחקרים נוספים על שימוש בזנב כחיישן במינים אחרים של בעלי חיים. כמו כן, הממצאים עשויים להוביל לפיתוח טכנולוגיות חישה חדשות בהשראת הטבע, כגון מערכות ניווט רובוטיות לתנאים מורכבים".

מחקר

13.02.2025
מתי באמת בויתו עצי הזית?

לכבוד ט"ו בשבט: העדות הקדומה ביותר לביות עצי פרי נחשפת

  • מוזיאון הטבע
  • סביבה וטבע
  • רוח

מחקר משותף של חוקרים מאוניברסיטת תל אביב והאוניברסיטה העברית חשף את העדויות המוקדמות ביותר לביות עץ פרי. החוקרים ניתחו שרידי פחם מהאתר הכלקוליתי תל-זף בבקעת הירדן וקבעו שהם מגיעים מעצי זית. מכיוון שהזית לא גדל באופן טבעי בבקעת הירדן, המשמעות היא שהתושבים נטעו את העץ בכוונה לפני כ-7,000 שנה. לצד שרידים אלו נמצאו באתר גם כמה מהחותמות המוקדמות ביותר, מה שלפי דברי החוקרים מעיד על עושר, ועל צעדים מוקדמים לקראת היווצרותה של חברה מורכבת ויצרנית.

 

את המחקר פורץ הדרך הובילה ד"ר דפנה לנגוט מהחוג לארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום של יעקב מ. אלקוב, מכון סוניה ומרקו נדלר לארכיאולוגיה ומוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב. שרידי הפחם נמצאו בחפירה הארכיאולוגית שניהל פרופ' יוסף גרפינקל מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית. הממצאים פורסמו בכתב העת Scientific Reports של המוציאים לאור של Nature.

 

ה'פלסטיק' של העולם העתיק

לדברי ד"ר לנגוט, ראש המעבדה לארכיאובוטניקה וסביבות עתיקות המתמחה בזיהוי מיקרוסקופי של שרידי צמחים, "ניתן לזהות עצים, אפילו כשהם נשרפו לפחם, לפי המבנה האנטומי שלהם. העץ היה ה'פלסטיק' של העולם העתיק. הוא שימש לבנייה, לייצור כלים ורהיטים וכמקור אנרגיה. לכן זיהוי שרידי עצים שנמצאו באתרים ארכיאולוגיים, כמו פחם מאח, הוא מפתח להבנה אילו סוגי עצים צמחו בסביבה הטבעית באותה תקופה, ומתי בני האדם החלו לטפח עצי פרי".

 

במעבדתה, זיהתה ד"ר לנגגוט את הפחם מתל זף כשייך לעצי זית ותאנה. "עצי זית גדלים בטבע בארץ ישראל, אבל הם לא גדלים בבקעת הירדן", היא אומרת. "זה אומר שמישהו הביא אותם לשם בכוונה - לקח את הידע ואת הצמח עצמו למקום שנמצא מחוץ לבית הגידול הטבעי שלו. בארכיאובוטניקה זה נחשב להוכחה בלתי מעורערת לביות, מה שאומר שיש לנו כאן את העדות המוקדמת ביותר לביות הזית בכל מקום בעולם".

 

לדבריה, היא זיהתה גם שרידים רבים של ענפי תאנים צעירים. "התאנה אמנם גדלה באופן טבעי בבקעת הירדן, אבל לענפיו לא היה ערך מועט כעצי הסקה או חומרי גלם לכלי עבודה או רהיטים, ולכן לא הייתה לאנשים סיבה לאסוף כמויות גדולות ולהביאם לכפר. ככל הנראה, ענפי התאנה הללו נבעו מגיזום, שיטה הנהוגה עד היום להגדלת היבול של עצי פרי".

 

שרידים מיקרוסקופיים בני 7,000 שנה של עץ זית חרוך (Olea) שנתגלו מתל צף (צילום: ד"ר דפנה לנגגוט)

שרידים מיקרוסקופיים בני 7,000 שנה של עץ זית חרוך (Olea) שנתגלו מתל צף (צילום: ד"ר דפנה לנגגוט)

 

סמל סטטוס של מותרות ויוקרה

ד"ר לנגוט ופרופ' גרפינקל לא הופתעו לגלות שתושבי תל זף היו הראשונים בעולם שגידלו בכוונה מטעי זיתים ותאנים, שכן גידול עצי פרי הוא עדות לפאר, וידוע כי אתר זה היה עשיר במיוחד. פרופ' גרפינקל מהאוניברסיטה העברית, שעמד בראש החפירה בתל זף: "תל זף היה כפר פרהיסטורי גדול בבקעת הירדן התיכונה דרומית לבית שאן, שאוכלס לפני בין 6,700 ל-7,200 שנה. במקום התגלו בתים גדולים עם חצרות פנימיות, בכל אחד מהם כמה אסמות לאחסון יבולים. נפחי האחסון היו גדולים עד פי 20 מכל צריכת קלוריות אלה, כך שבאופן ברור היה אכסון משפחתי. העושר של הכפר התבטא בייצור של כלי חרס משוכללים, שצוירו במיומנות יוצאת דופן בנוסף, מצאנו שם פריטים שהובאו מרחוק: כלי חרס של תרבות האובאיד ממסופוטמיה, אובסידיאן מאנטוליה, מרצית נחושת מהקווקז ועוד".

 

לדברי ד"ר לנגוט: "ביות עצי פרי הוא תהליך שלוקח שנים רבות, ולכן הולם חברת שפע, ולא כזו שנאבקת לשרוד. עצים נותנים פרי רק 4-3 שנים לאחר השתילה. מכיוון שמטעי עצי פרי דורשים השקעה ראשונית לא מבוטלת, ולאחר מכן מתקיימים לאורך זמן, יש להם משמעות כלכלית וחברתית גדולה. יתרה מכך, יתכן מאוד שתושבי תל זף סחרו במוצרים שמקורם בעצי הפרי, כמו זיתים, שמן זית ותאנים מיובשות, שמוצרים כאלה אפשרו סחר בינעירוני שהוביל לצבירת עושר חומרי, ואולי אף למיסוי - צעדים ראשוניים בפיתוח חברתי-כלכלי של החברה".

 

"באתר הארכיאולוגי תל זף מצאנו את הראיות הראשונות בעולם לביות עצי פרי, לצד כמה מהחותמות המוקדמות ביותר, דבר שמצביע על תחילתם של הליכים מנהליים. ככלל, הממצאים מצביעים על עושר, ועל צעדים מוקדמים לקראת היווצרות חברה רב-שכבתית מורכבת, בתוספת מעמד החקלאים והפקידים", מסכמת ד"ר לנגוט.

 

 

צוות המחקר בהובלת ד"ר עמרי ברונשטיין

מחקר

26.01.2025
הגננים של הים נעלמים: האם שוניות האלמוגים עומדות בפני קריסה?

הטפיל הקטלני שהשמיד את קיפודי הים באילת התפשט גם לאוקיינוס ההודי

  • מוזיאון הטבע
  • סביבה וטבע

מחקר המשך של צוות בינלאומי של חוקרים, בהובלת חוקרים מאוניברסיטת תל אביב, זיהה שהפתוגן שאחראי לתמותת קיפודי הים לחופי הים האדום וקיפודי הים מול חופי האי הצרפתי ראוניון שבאוקיינוס ההודימתפשט כעת גם לאוקיינוס השקט. החוקרים מתריעים כי מדובר בפנדמיה גלובלית אלימה ביותר וכעת מובילים החוקרים את המאמץ הבינלאומי לשרטט את מהלך המחלה ולשמר את הקיפודים, שמשחקים תפקיד מכריע בחייהן של שוניות האלמוגים.

 

המחקר נערך בהובלת ד"ר עמרי ברונשטיין, מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז ומוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט. התגלית המטרידה התפרסמה בכתב העת היוקרתי  Ecology.

 

הגננים של הים בסכנת היעלמות

"זהו אסון אקולוגי מן המעלה הראשונה", מסביר ד"ר ברונשטיין. "קיפודי הים חיוניים לבריאות שונית האלמוגים. הם ה'גננים' של השונית – ניזונים מהאצות ומונעים מהן להשתלט ו'לחנוק' את האלמוגים שמתחרים איתן על אור השמש. ב-1983 מחלה מסתורית מחקה את רוב קיפודי הים מהסוג דיאדמה בקריביים. האצות שם התרבו ללא בקרה, הסתירו לאלמוגים את אור השמש והאזור כולו עבר שינוי מופע משונית אלמוגים לשדה אצות. למרות שחלפו 40 שנה, אוכלוסיית קיפודי הים – ואיתה השונית – לא חזרו למצבם הקודם".

 

ב-2022 שבה המחלה והתפרצה בקריביים, כשהיא פוגעת באוכלוסיות ובפרטים ששרדו. הפעם עמדו לרשות החוקרים הכלים המדעיים והטכנולוגיים לאסוף ולפענח את הראיות הפורנזיות, וחוקרים מאוניברסיטת קורנל זיהו בהצלחה את הפתוגן מחולל התמותה: טפיל מסוג ריסנית Scuticociliate. שנה אחר כך, בתחילת 2023, היה ד"ר ברונשטיין הראשון לזהות אירועי תמותה המוניים של קיפוד ים ממין נזרית ארוכת קוצים - קרוב משפחה של קיפוד הים הקריבי - בים האדום.

 

"עד לא מזמן זה היה אחד הקיפודים הנפוצים בשונית האלמוגים באילת. אלה הקיפודים השחורים עם הקוצים הארוכים שכולנו מכירים", מספר ד"ר ברונשטיין. "כיום קיפוד הים הזה כמעט שאינו קיים יותר במספרים משמעותיים בים האדום. מדובר באירוע אלים ביותר: תוך פחות מ 48 שעות, אוכלוסייה בריאה של קיפודי ים הופכת לשלדים מתפוררים. באתרים מסוימים באילת ובסיני, אחוזי התמותה הגיעו ל-100%. במחקר המשך הצלחנו להראות שהפתוגן הקריבי הוא למעשה אותו הפתוגן שתקף את האוכלוסיות בים האדום".

 

ה'גננים' של השונית. ארבעה מיני קיפודי ים בריאים באי ראוניון (צילום: Jean-Pascal Quod)

 

"עכשיו מדובר באירוע גלובלי, בפנדמיה. הים האדום, הקריבי והאוקיינוס ההודי הם אזורי מפתח של שוניות אלמוגים בעולם, ואחוזי תמותת הקיפודים בכל האתרים הללו גבוהים מאוד, מעל ל-90%"

 

כעת, בעזרת כלים גנטיים הראו ד"ר ברונשטיין ועמיתיו מעבר לים שהריסנית מהקריביים ומהים האדום עומדת גם מאחורי אירועי תמותה דומים לחופי האי ראוניון שבאוקיינוס ההודי.

 

"זה בעצם אישור גנטי ראשון לכך שמדובר באותו פתוגן בכל הנקודות הללו", הוא אומר. "עכשיו מדובר באירוע גלובלי, בפנדמיה. הים האדום, הקריבי והאוקיינוס ההודי הם אזורי מפתח של שוניות אלמוגים בעולם, ואחוזי תמותת הקיפודים בכל האתרים הללו גבוהים מאוד, מעל ל-90%. עוד אין לנו הוכחות לנוכחות הפתוגן הזה בקיפודי ים באוקיינוס השקט, וזה בהחלט דבר שאנחנו עובדים עליו בימים אלו. אומנם פיתחנו כלים גנטיים לזיהוי ספציפי של הפתוגן, אבל צריך להבין שקשה לעקוב אחר אירועי הכחדה מהירים כל כך בסביבה התת-ימית. אנחנו יצורים יבשתיים, חלק מהשוניות נמצאות עמוק בים ומשתרעות על פני שטחים עצומים, ואם נפספס את אירוע התמותה אפילו ביומיים – יכול להיות שלא נמצא שם כלום, אף זכר לאוכלוסייה שנכחדה".

 

אין פייזר ומודרנה לקיפודי ים

כדי לעקוב אחר התקדמות המגפה, ד"ר ברונשטיין הקים רשת בינלאומית של שותפים, שהוא מספק להם התראות לגבי הסיכוי שאירוע תמותה עתיד להתרחש באזורם, וכן שולח להם את הציוד הנדרש כדי לדגום ולשמר את הקיפודים החולים באופן שמאפשר השוואה לדוגמיות מאתרים אחרים - ערכות שנשלחות חזרה למעבדה באוניברסיטת תל אביב.

 

"אוכלוסייה שכבר נדבקה וחלתה, אין לנו באמת כלים כדי לעזור להם", אומר בצער ד"ר ברונשטיין. "אין פייזר ומודרנה לקיפודי ים. לא כי אנחנו לא רוצים, אין כי אנחנו לא יכולים לטפל בהם מתחת למים. הפוקוס שלנו צריך להיות על שני צירים אחרים לגמרי. הראשון זה מניעה. כדי למנוע את המשך התפשטות המגפה, אנחנו צריכים להבין למה היא פרצה כאן ועכשיו. פיתחנו שתי היפותזות לכך. ההיפותזה הראשונה היא היפותזת ההסעה: הפתוגן מהקריביים עבר בעזרת האדם לאזורים חדשים ומרוחקים לאחר שנשאב למי הנטל של כלי שיט והדביק קיפודי ים בים האדום, לפני שעבר הלאה למזרח האוקיינוס ההודי. אגב, אם היפותזה זו נכונה, היינו מצפים לראות אירועי תמותה גם במערב אפריקה, היות ואוניות משא רבות מהקריביים עוצרות שם בדרך לים התיכון ומשם בתעלת סואץ, לים האדום. והנה, ממש בשבועות האחרונים, גילינו שאכן התרחשה תמותה נרחבת שכזו גם במערב אפריקה, כפי שצפינו, ואף הצלחנו לקבל מספר מצומצם של דגימות שנאספו במהלך התמותות, אותן אנחנו מנתחים כרגע במעבדה. אם אכן מדובר בספינות כמקור להפצה, אז ניתן יהיה לחשוב על דרכי טיפול. זה לא פשוט, ואף פעם לא יהיו ספינות סטריליות לגמרי, אבל יש מה לעשות. האפשרות השנייה מדאיגה עוד יותר, כיוון שהיא גורסת שהפתוגן היה פה תמיד, ושינויים אקלימיים הם שהפכו אותו לאלים ומתפרץ. זה כבר אתגר מסדר גודל אחר, שלנו כביולוגיים ימיים יש מעט דרכים להיענות לו".

 

במקביל למאמץ העולמי, ד"ר ברונשטיין הקים לאחרונה גרעין רבייה של קיפודי הים שנפגעו, באקווריום ישראל בירושלים בשיתוף פעולה עם גן החיות התנכי ורשות הטבע והגנים, כדי שיהוו עתודה לשיקום האוכלוסיות שנפגעו ויאפשרו את קידום המחקר על מנגנוני ההדבקה ואולי אף דרכי טיפול אפשריות.

 

"הפתוגן עובר במים, כך שאפילו קיפודים שגידלנו לצורכי מחקר באקווריומים של המכון הבין-אוניברסיטאי, כמו גם קיפודי הים שבמצפה התת-ימי באילת, חלו ומתו. לכן הקמנו יחד עם אקווריום ישראל ורשות הטבע והגנים גרעין רבייה בגן החיות התנ"כי בירושלים, שהאקווריומים שלהם מנותקים לגמרי ממי הים. אנחנו בודקים גנטית את הקיפודים שמועברים לגרעין, כדי לוודא שהם אינם נשאים של המחלה, ושייכים גנטית לאוכלוסיית הים האדום כך שתהיה לנו האפשרות לשקם את האוכלוסייה בעתיד. במקביל אנחנו משתמשים בהם כדי לפתח כלים גנטיים רגישים לזיהוי מוקדם של המחלה גם מדגימות מי ים, כמו בדיקות קורונה מתחת למים".

סיקסקי העיר (צילום: אביחי רן)

מחקר

16.01.2025
ציפורים - רוצות חיים רגועים? תעברו לכפר

אורח החיים העירוני ונוכחות האדם משפיעים על תנועת הציפורים ועל התנהגותן

  • מוזיאון הטבע
  • סביבה וטבע
  • רפואה ומדעי החיים

סיקסק העיר וסיקסק הכפר - מי מכם "מתרוצץ" יותר? חוקרים מבית הספר לזואולוגיה של אוניברסיטת תל אביב בחנו התנהגות ותנועה של הציפור הנפוצה סיקסק, והשוו בין התנהגותם של 'סיקסקי העיר' לבין זו של 'סיקסקי הכפר'. במחקר הנוכחי, השלישי בסדרה, בוצע מעקב אחר סיקסקים שחיים בעמק בית שאן ובעמק חרוד, ונמצא כי אלה שחיים ביישובים ניידים יותר מבני מינם שחיים בבריכות הדגים ובשדות הסמוכים, ובעיקר בעונת הקינון. החוקרים מסבירים: "אנחנו רואים ציפורים רבות במקומות יישוב ובערים, כלומר יש מינים שמסתגלים ומצליחים לשגשג גם בסביבה האנושית. אך אנחנו פחות מודעים לכך שנוכחות האדם משפיעה על בעלי החיים הללו ומשנה את התנהגותם – ממש כמו בסיפור המוכר על 'עכבר העיר ועכבר הכפר'."

 

מי עף רחוק יותר ומי ההרפתקן האמיתי?

המחקר הובל על ידי הדוקטורנט מיכאל בר-זיו מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, בהנחיית פרופ' אור שפיגל. עוד השתתפו במחקר: הילה זיו, מוקי ברויאר, איתם ארנון, ואסף אוזן, כולם חברי המעבדה לאקולוגיה והתנהגות בבית הספר לזואולוגיה.

 

"המעבדה שלנו עוסקת בהתנהגות ובתנועה במרחב של בעלי חיים, במטרה לשמור על הטבע, וגם כדי למנוע הפצת מחלות" מסביר פרופ' שפיגל. "בסדרת המחקרים האחרונה ביקשנו לבחון כיצד בעלי חיים בכלל, וציפורים בפרט, מושפעים מתופעת העיור ומנוכחות של בני אדם. לצורך זה בחרנו להתמקד בסיקסק - ציפור נפוצה  שחיה בין היתר באזורים מיושבים, והיא גם גדולה דיה כדי לשאת משדר שיאכן את מיקומה באופן רציף. בשני מחקרים קודמים מצאנו שהסיקסק העירוני אמיץ יותר מבן מינו שחי באזורים טבעיים יותר, ושההבדלים באופיים ובהתנהגותם של הסיקסקים נשמרים גם כשהם נבדקים בסביבה משותפת ומבוקרת, בגן הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב".

 

המחקר הנוכחי התמקד בסיקסקים שחיים בעמק בית שאן ובעמק חרוד, וערך השוואה בין דפוסי התנועה במרחב של שני תתי-אוכלוסיות סמוכים: אלה שחיים במושבים ובקיבוצים בסביבה, מול אלו שחיים באזור בריכות הדגים ובשדות הסמוכים. באופן ספציפי נבחנו שני פרמטרים עיקריים: ניידות: לאיזה מרחק הם עפים בכל יום, וחקרנות/ הרפתקנות (Exploration): האם הם מבקרים תמיד באותם מקומות, או חוקרים גם אתרים בלתי מוכרים?

 

הי? אתם מחפשים אותי? סיקסק סקרן (צילום: היל זיו)

הי? אתם מחפשים אותי? סיקסק סקרן (צילום: היל זיו)

 

אופי אישי, דפוסי תנועה עקביים ונקבות חקרניות

"הסיקסקים מקננים בעונת האביב, ובונים את קיניהם על הקרקע" מסביר מיכאל בר-זיו. "אנחנו לכדנו אותם בקינים, הצמדנו להם משדר, ושחררנו  אותם להמשיך בחייהם. באמצעות המשדר, שמשדר אות בכל שמונה שניות, עקבנו אחריהם לאורך תקופה של חודשים אחדים". בסך הכול עקבו החוקרים אחר 135 פרטים, חציים זכרים וחציים נקבות. המעקב אחר כל פרט הסתיים כשהמשדר שלו הפסיק לשדר, כשתקופת המעקב הממוצעת הייתה 194 יום. המעקב הארוך ביותר ארך כ-10 חודשים. בנתונים שנאספו בוצע ניתוח סטטיסטי, שהשווה בין דפוסי התנועה וההתנהגות של שתי קבוצות  הסיקסקים.

 

"ראשית מצאנו שלכל פרט יש אופי משלו, שמתבטא בין היתר בדפוסי תנועה עקביים, שונים מאלה של הפרטים האחרים. בנוסף התברר שסיקסקים שחיים ביישובים נעים במרחב יותר מאלה שחיים באזור בלתי מיושב", מספר מיכאל בר-זיו. "אנו סבורים שהסיבה לכך היא שביישוב יש יותר הפרעות שגורמות לסיקסק להתעופף מהקן ואחר כך לחזור, דבר שמגדיל את מרחק התעופה הכולל, אך לא את ההתרחקות המקסימלית מהקן. בנוגע לחקרנות גילינו תמונה מורכבת יותר, עם הבדלים בין עונות ובין זכרים לנקבות. כך לדוגמה, בעונת הקינון הנקבות בשדות חקרניות יותר מבנות מינן במקומות יישוב, ואילו אצל הזכרים התמונה הפוכה. עדיין אין לנו הסבר לתופעות הללו".

 

"בעלי חיים רבים חיים סביבנו בערים וביישובים, ונראה שמינים מסוימים אף מסתגלים היטב לסביבה האנושית. עם זאת, מחקרים מראים שגם בקרב מינים אלה, היבטים שונים של ההתנהגות משתנים ומושפעים מנוכחות האדם, בהשוואה להתנהגות של אותם מינים בטבע (אפשרות אחרת היא שפרטים בעלי אופי מסוים בוחרים לחיות דווקא בעיר, ולכן הפרטים בעיר שונים בהתנהגותם). במחקר זה בדקנו הבדלי התנהגות ותנועה במרחב בין סיקסקים שחיים ביישובים לבין בני מינם שחיים בשטחים הפתוחים הסמוכים, ומצאנו הבדלים מובהקים, בעיקר ניידות מוגברת בקרב 'סיקסקי העיר' בעונת הקינון. במחקרי המשך נבחן השפעות אפשריות של הסביבה האנושית על התפתחותם ואופיים של אפרוחים מגיל צעיר ועד בגרות, ונלמד להבחין בין המנגנונים שתורמים לתופעה: הגעה של טיפוסים מסוימים לעיר מול השפעה של העיר על ההתנהגות", מסכם פרופ' שפיגל.

 

פרופ' אור שפיגל

פרופ' אור שפיגל

מחקר

16.01.2025
כשבעלי החיים הימיים הופכים ל'מפיצי פלסטיק'

בעלי חיים ימיים אוכלים חלקיקי מיקרו-פלסטיק ומפרישים אותם בצואה באופן שמסכן את הסביבה הימית

  • מוזיאון הטבע
  • סביבה וטבע
  • רפואה ומדעי החיים

מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב העלה ממצאים מדאיגים בנוגע להתפשטות של חלקיקי מיקרו-פלסטיק במארג המזון הימי. בעקבות מחקרים רבים על הסכנות הטמונות בכך שבעלי חיים ימיים בולעים חלקיקי מיקרו-פלסטיק, שאינם מתכלים, ביקשו החוקרות לבחון מה קורה לחלקיקי מיקרו-פלסטיק לאחר שעברו במערכת העיכול של בעלי החיים הימיים. הממצאים מצביעים על כך שהחלקיקים מופרשים בתוך הצואה של בעלי החיים הימים, כך שהסביבה הימית עשויה לזהות אותם כחומרים אורגניים שאפשר לאכול. לדבריהן, סכנה נוספת שמרחפת על פני המים היא הצטברות של צואה וחלקיקי פלסטיק שיכולה לגרום לעלייה בכמויות הפחמן והחנקן בקרקעית ולהביא לפריחת אצות, אשר גם להן יש השפעה קריטית על איזון מארג המזון הימי.

 

צואה ומיקרו-פלסטיק: הסכנה החדשה לחיים מתחת למים

המחקר בוצע על ידי הדוקטורנטית עדן הראל מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, פרופ' נועה שנקר מבית הספר לזואולוגיה וממוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, ופרופ' אינס צוקר מבית הספר להנדסה מכנית בפקלטה להנדסה ע"ש איבי ואלדר פליישמן, ומבית הספר ללימודי סביבה ע"ש פורטר. המאמר פורסם בכתב העת Chemosphere.

 

פרופ' שנקר מסבירה: "לפני כעשור, כשהחלה לעלות המודעות לבעיית הפלסטיק בסביבה הימית, חוקרים רבים עסקו באיתור חלקיקי מיקרו-פלסטיק  ושאלו לאן הם מגיעים ומה היקף הבעיה? בעת האחרונה עובר המיקוד המחקרי לסוגיית השפעות המיקרו-פלסטיק והנזק שהוא גורם. עם זאת, חלק ניכר מהניסויים בתחום מבוצעים בפלסטיק קנוי ונקי, כאשר בים חלקיקי הפלסטיק חשופים להשפעות ולמזהמים רבים ומגוונים. אנחנו ביקשנו לבחון אם ובאיזה אופן הפלסטיק משתנה לאחר שעבר במערכת העיכול של בעל חיים ימי, וכיצד התהליך משפיע על נוכחות הפלסטיק וזמינותו לבעלי חיים אחרים".

 

החוקרות בנו במעבדה מערך ניסוי המדמה מי ים ובתוכו איצטלנים, בעלי חיים ימיים שניזונים על ידי סינון יעיל ונטול אבחנה של חלקיקים זעירים במים. הן חשפו את האיצטלנים לשני סוגים של חלקיקי פלסטיק: פלסטיק קונבנציונלי המצוי בשימוש נרחב שנקרא פוליסטירן (PS), ופלסטיק מסוג חומצה פולילקטית (PLA), המשווק כביו-פלסטיק מתכלה וידידותי לסביבה. לאחר מכן הן בדקו את השפעת תהליך הסינון של האיצטלנים על ריכוז והתפלגות חלקיקי הפלסטיק במים בארבע נקודות זמן: ברגע החשיפה; כעבור שעתיים - לאחר שהאיצטלנים סיימו לסנן את כל נפח המים הזמין להם במערכת ולמעשה 'בלעו' את כל חלקיקי המיקרו-פלסטיק; כעבור 24 שעות; וכעבור 48 שעות - לאחר השלמת תהליך העיכול והפרשת צואה למים.

 

איצטלנים במעבדה (צילום: עדן הראל)

איצטלנים במעבדה (צילום: עדן הראל)

 

הממצאים העלו שכ-90% מחלקיקי הפלסטיק הרגיל נוקו מהמים אחרי שעתיים של סינון, אך כעבור 48 שעות, לאחר שעברו במערכת העיכול של האיצטלנים, כל החלקיקים חזרו אל המים. לעומת זאת, בריכוז חלקיקי הביו-פלסטיק במים נרשמה ירידה משמעותית שנשמרה לאורך 48 שעות, אך ככל הנראה חלק מחלקיקי הביו-פלסטיק הגדולים יחסית התפרקו במהלך העיכול וחזרו למים כחלקיקים קטנים יותר.

 

"השינויים הרבים שעוברים חלקיקי פלסטיק כאשר הם בסביבה, החל בתהליכי התיישנות וכלה בתהליך אותו חקרנו במאמר זה, גורמים לכך שחלקיקי הפלסטיק משמשים בפועל כמפיצי מזהמים ומחלות במארג המזון"

 

בשלב השני בחנו החוקרות מה קרה לאותם חלקיקים אשר סוננו, עוכלו והופרשו בחזרה לעמודת המים. לצורך זה הן בודדו חלקיקי מיקרו-פלסטיק מצואת האיצטלנים, ובחנו אותם באמצעות מכשיר ספקטרוסקופיית רמאן: מכשיר מתקדם שמזהה את ההרכב הכימי של החומר הנבדק על פי פיזורה של קרן לייזר המוחזרת ממנו.

 

"מצאנו שהמכשיר הרגיש כלל אינו מבחין שמדובר בפלסטיק, ומזהה את החלקיק כחומר אורגני אחר", מסבירה עדן הראל. "התברר שחלקיקי המיקרו-פלסטיק מופרשים ממערכת העיכול של האיצטלן כשהם מצופים במעטפת של צואה, וניתן להניח שגם הסביבה הימית מזהה את אותם חלקיקים כחומר אורגני. מכיוון שבעלי חיים ימיים רבים ניזונים מצואה, הם עלולים בהחלט לזהות כמזון את הפלסטיק ששינה את תכונותיו. כך גם הם נחשפים למיקרו-פלסטיק, ומעבירים אותו הלאה במארג המזון הימי".

 

פרופ' צוקר מוסיפה: "מעטפת הצואה עלולה לשמש כמצע להתיישבות חיידקית וגם להגביר את ההיצמדות וההצטברות של מזהמים כמו מתכות כבדות וחומרים אורגנים שאריתיים (דוגמת אנטיביוטיקה), על פני החלקיקים. תופעה זו אינה פוסחת על פלסטיק המשווק כ'מתכלה': כל עוד לא ניתנו תנאים המאפשרים את התפרקותו המוחלטת, הוא יימצא כזיהום חלקיקי שמשנה פניו בעת מעבר במערכת עיכול. השינויים הרבים שעוברים חלקיקי פלסטיק כאשר הם בסביבה, החל בתהליכי התיישנות וכלה בתהליך אותו חקרנו במאמר זה, גורמים לכך שחלקיקי הפלסטיק משמשים בפועל כמפיצי מזהמים ומחלות במארג המזון".

 

עדן הראל דוגמת בים (צילום: עדן הראל)

עדן הראל דוגמת בים (צילום: עדן הראל)

 

שוקע מהר וגורע חומר מזין

בשלב השלישי של המחקר התמקדו החוקרות בהשפעה ההפוכה: האם וכיצד משפיעים חלקיקי המיקרו-פלסטיק על הצואה – חומר אורגני שיש לו חשיבות רבה באקולוגיה הימית. "מצאנו שהפלסטיק משנה תכונות פיזיקליות חשובות של הצואה. צואה רגילה שוקעת בעמודת המים בקצב איטי מאוד ובדרכה היא משמשת מזון לבעלי חיים רבים. צואה המכילה חלקיקי מיקרו-פלסטיק, לעומת זאת, שוקעת במהירות אל הקרקעית. בכך נגרע חומר מזין חשוב מעמודת המים, ואילו על הקרקעית נוצרת הצטברות של צואה וחלקיקי פלסטיק. הצטברות זו יכולה לגרום לעלייה בכמויות הפחמן והחנקן בקרקעית ולהביא לפריחת אצות - השפעה קריטית נוספת של המיקרו-פלסטיק על איזון מארג המזון הימי", מעידה עדן הראל.

 

החוקרות מסכמות: "במחקר זה חשפנו היבטים משמעותיים של השפעת בעלי חיים מסננים על המאפיינים של חלקיקי מיקרו-פלסטיק בסביבתם, ובמארג המזון הימי בכלל. המסקנה המדאיגה ביותר היא שבעיית המיקרו-פלסטיק הרבה יותר סבוכה משחשבנו בתחילה. לפגיעת הפלסטיק בסביבה הימית יש היבטים רבים שלא שיערנו, מורכבויותיה רק הולכות וגדלות, ולפעמים גם אנחנו וגם הסביבה כלל לא מסוגלים לזהות שמדובר בפלסטיק. ככל שהזמן עובר הפלסטיק פוגע ביותר ויותר מערכות אקולוגיות בים, ומחובתנו לפתח טכנולוגיות חדשות שימזערו את התופעה המסוכנת".

נקבת ארבה

מחקר

11.11.2024
עקרון ה'טוב דיו' בטבע: איך האבולוציה חסכה במשאבים בכפות החפירה של

יכולה לחפור 4-3 בורות להטלת ביצים ולאחר מכן האיברים שלה שמיועדים לכך נשחקים

  • הנדסה וטכנולוגיה
  • סביבה וטבע

חוקרים באוניברסיטת תל אביב בחנו את רמת השחיקה המכנית של איברים דמויי כפות חפירה בקצה בטנה של נקבת הארבה, שמשמשים אותה לחפירת בורות להטלת ביצים 3 עד 4 פעמים במהלך חייה. הם מצאו כי בניגוד לאיברים בעלי עמידות גבוהה לשחיקה, כמו גפי הפה הלועסות, הכפות נשחקות במידה משמעותית בעקבות פעולת החפירה. החוקרים: "מדובר בדוגמה מובהקת של עיקרון ה'טוב דיו' (good enough) בטבע. האבולוציה לא ראתה לנכון להשקיע משאבים מיותרים באיבר בעל ייעוד ספציפי הממלא את תפקידו באופן מספק. אין ספק שלאדם, המשקיע משאבים רבים בדברים שאין בהם צורך ממשי, יש הרבה מה ללמוד מהטבע".

 

האבולוציה משקיעה רק במה שנחוץ באמת

המחקר הובל על ידי ד"ר בת-אל פנחסיק מבית הספר להנדסה מכנית בפקולטה להנדסה ע"ש איבי ואלדר פליישמן, ופרופ' אמיר אילי מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, בית הספר סגול למדעי המוח ומוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב, המסטרנטים שי זוננרייך ושמואל גרשון מבית הספר להנדסה מכנית' וכן חוקרים מהאוניברסיטה הטכנית של דרזדן בגרמניה. המאמר פורסם בכתב העת היוקרתי Advanced Functional Materials.

 

"במעבדה שלי אנחנו חוקרים מנגנונים מכניים בטבע, בין היתר במטרה לשאוב מהם השראה לפתרון בעיות טכנולוגיות שונות. לאחרונה אנו מבצעים סדרת מחקרים בשיתוף עם המומחה לחקר הארבה פרופ' אמיר אילי, כדי להבין את המנגנון באמצעותו חופרת נקבת הארבה בור שבו היא מטילה את ביציה. מדובר במנגנון ייחודי שמורכב משני זוגות של איברים דמויי כפות שנפתחים ונסגרים באופן מחזורי, חופרים באדמה ומהדקים את החול לדפנות", מסבירה ד"ר פנחסיק.

 

"ידוע שלהרבה מנגנונים בגופם של חרקים בכלל, וארבה בפרט, יש עמידות גבוהה לשחיקה מכנית. כך לדוגמה גפי הפה הלועסות, שהן חיוניות לאכילה ונמצאות בשימוש יומיומי, עשויות מחומר עמיד ביותר. גם כפות החפירה משמשות את נקבת הארבה לפעולה מכנית עצימה, אך הן מופעלות רק 3 או 4 פעמים במהלך חייה, כשהיא מטילה ביצים. אנחנו ביקשנו לבחון אם גם כפות החפירה, העשויות מחומר קוטיקולרי קשיח, צוידו על ידי האבולוציה בעמידות גבוהה לשחיקה מכנית", ממשיך את דבריה פרופ' אילי.

 

צוות המחקר

צוות המחקר. מימין: המאסטרנט שי זוננרייך, ד"ר בת-אל פנחסיק ופרופ' אמיר אילי

 

החוקרים בחנו את כפות החפירה בשלוש קבוצות שונות של נקבות ארבה: צעירות שטרם הטילו, בוגרות שהוחזקו בתנאים שלא אפשרו להן להטיל ביצים, זאת כדי לבחון אם הגיל בפני עצמו גורם לשחיקה, ומבוגרות שכבר הטילו שלוש או ארבע פעמים. כדי לאפיין את המבנה הפנימי והחוזק של כפות החפירה נעזרו החוקרים בטכנולוגיות מתקדמות של מיקרוסקופיה קונפוקלית, דימות תלת-ממדי פלורסנטי, ומאיץ חלקיקים (סינכרוטרון), על ידי הקבוצה הגרמנית. הממצאים העלו שכפות החפירה נשחקו במידה משמעותית וכי אין להן מאפיינים של עמידות גבוהה לשחיקה מכנית. בין היתר לא נמצאו בהן יונים של מתכות שתורמים לחיזוק החומר, המאפיינים חומרים ביולוגיים עמידים במיוחד.

 

ד"ר פנחסיק מסכמת: "כמו רוב בעלי החיים, גם נקבות הארבה מסיימות את חייהן לאחר שמילאו את תפקידן הביולוגי, כלומר סיימו להתרבות - שלושה עד ארבעה מחזורי הטלה. במחקר זה מצאנו שהאבולוציה תכננה את כפות החפירה שלהן כך שיעמדו במשימתן באופן מדויק, לא יותר ולא פחות. זוהי דוגמה נהדרת לעיקרון של 'טוב דיו' (good enough) בטבע: באיבר לא הושקעו משאבים מיותרים כשאין בכך צורך. כבני אדם אנחנו יכולים ללמוד מכך לא מעט על חיסכון בחומרים, באנרגיה ובמשאבים. כמהנדסים שמפתחים מוצרים עלינו להבין היטב את הצורך ולתכנן עבורו מענה מדויק, ולהימנע מהנדוס-יתר של מוצרים כשאין בכך צורך אמיתי. כך נוכל אף למנוע נזק סביבתי עצום שנגרם על ידי ייצור-יתר של מוצרים מיותרים".

מחקר

07.11.2024
לא צריכות נהג תורן: הצרעות הן בעל החיים היחיד שיכול לשתות אלכוהול ללא הגבלה

יכולות לצרוך אלכוהול בצורה כרונית ובריכוזים גבוהים, כמעט ללא כל השפעה בריאותית או פגיעה במשך החיים

  • מוזיאון הטבע
  • סביבה וטבע
  • רפואה ומדעי החיים

יש מי שיאמר שמדובר ביכולת מבוזבזת: מחקר חדש של בית הספר לזואולוגיה ומוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב חושף שהצרעה המזרחית (המכונה דבור), היא בעל החיים היחיד בטבע שמסוגל לצרוך אלכוהול בצורה כרונית ובריכוזים גבוהים, כמעט ללא כל השפעה בריאותית או פגיעה במשך החיים. צוות החוקרים: "מדובר בחיה מופלאה שאינה מראה סימני שיכרות או חולי גם בצריכת כמויות אדירה של אלכוהול".

 

"נדהמנו לראות את הקצב המהיר בו הצרעות מפרקות את האלכוהול"

המחקר נערך בהובלת הפוסט דוקטורט דר' סופיה בוצ'בטי מהמעבדה של פרופ' ערן לוין, מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז ומוזיאון הטבע ע"ש שטנייהרדט באוניברסיטת תל אביב. המחקר פורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences USA.

 

אלכהול הינו תוצר נפוץ של פרוק סוכר על ידי שמרים וחיידקים בעולם הטבע, בעיקר בפירות בשלים ובצוף. אבל למרות שהוא מכיל אנרגיה רבה (כמעט פי שניים מסוכר), אלכוהול נחשב עבור רעיל לרב בעלי החיים וגם לנו כבני אדם, גם כשמדובר בשימוש חד פעמי, אך במיוחד בצריכה כרונית. בני האדם בייתו את שמר היין לפני כ- 10 אלפים שנה, ויחסית לבעלי חיים אחרים אנחנו מסוגלים ואוהבים לצרוך אלכוהול בכמות גבוהה יחסית. אבל כידוע לאלכוהול השפעה מאוד חזקה על ההתנהגות והקוגניציה באדם וכמובן על בריאות: שלל מחלות מיוחסות לצריכה של אלכוהול.

 

בעלי החיים המוכרים לנו כצרכני אלכוהול הם זבובי תסיסה, שמראים סימנים של הרעלה כבר בריכוזי אלכוהול נמוכים, ואילו חדפי עצים, מין יונק החי על עצים במזרח אסיה וניזון בפירות בשלים ועשירים באלכוהול, מראה סימנים של כבד שומני ותופעות נוספות המזכירות אלכוהליזם כאשר הוא צורך ריכוזים נמוכים של אלכוהול באופן רציף מספר ימים.

 

במחקר החדש צוות החוקרים בדק את היכולת של הצרעה המזרחית (המכונה דבור), לצרוך אלכוהול ולפרק אותו. "הצרעות מאחסנות שמרים באופן טבעי במערכת העיכול שלהן, שם הם מקבלים תנאים יחודיים להתפתחות ולרביה מינית בה נוצרים זנים חדשים של שמרים", מסבירה ד"ר בוצ'בטי ומרחיבה: "אחת הסברות היא שהשמרים מועברים אל הפירות בעזרת הצרעות ובעקיפין אפשר לומר שבזכותן יש לנו יין. במסגרת המחקר סימנו את האלכוהול שהצרעות צרכו באיזוטופ כבד של פחמן - האלכוהול מתפרק לפחמן דו-חמצני הנפלט בנשימה ועל ידי מדידת כמותו ניתן להעריך כמה מהר האלכוהול התפרק. הממצאים היו מפתיעים מאוד ונדהמנו לראות את הקצב המהיר בו הצרעות מפרקות את האלכוהול".

 

יצאו לדרינק. צרעות מזרחיות שותות מפרי התאנה

 

חיות על אלכוהול

בשלב הבא החוקרים ביקשו לבדוק האם הצרעות משתכרות? והאם צריכת אלכוהול מוגברת משפיעה על ההתנהגות שלהן, למשל ביהבטים של אגרסיביות או ביכולת בניית הקן? גם כאן, הממצאים היו מפתיעים. התברר שגם תחת צריכה של ריכוזי אלכוהול גבוהים (80% אלכוהול כמקור תזונה יחיד), לא ניכרה השפעה על ההתנהגות של הצרעות.

 

בשלב האחרון של המחקר, בדקו החוקרים האם האלכוהול בכלל משפיע על משך החיים ובריאות הצרעות וגם בבדיקה זו הם נדהמו לגלות שלא נמצאו כל הבדלים במשך החיים בין צרעות שצרכו אך ורק אלכוהול במשך כל ימי חייהן (שלושה חודשים) , לבין צרעות שצרכו מי סוכר.

 

"למיטב ידיעתנו, הצרעות הן בעל החיים היחיד בטבע המותאם לצריכת אלכוהול כדלק מטבולי. הן אינן מראות סימני שיכרות או חולי גם בצריכה כרונית של כמויות אדירות של אלכוהול, ומסלקות את האלכוהול מגופן במהירות. בבדיקה ביואינפורמטית של גנום הצרעות, שנעשתה על ידי פרופ' דורותיאה הושון, נמצא כי לצרעות מספר עותקים של הגן האחראי ליצור האנזים המפרק אלכוהול. ייתכן שהתאמה גנטית זו קשורה ליכולת המופלאה שלהן להתמודד עם אלכוהול. אנחנו מציעים שהקשר בין הצרעות לשמרים הוא עתיק, והוא זה שהביא להתפתחות התאמה זו. זאת ועוד, אומנם בזכות מחקר האלכוהול המפותח אנו יודעים היום ש-5.3% ממקרי המוות בעולם קשורים לצריכת אלכוהול, אבל לדעתנו בעקבות המחקר שלנו ניתן יהיה בעתיד להיעזר גם בצרעות כדי לפתח מודלים למחקר על אלכוהליזם ומטבוליזם של אלכוהול", מסכם פרופ' לוין.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>