מחוברת להיסטוריה, מובילה את העתיד
70 שנה של חדשנות באקדמיה: מחזונו של חיים לבנון, דרך הפיכתה של אוניברסיטת תל אביב למובילה בישראל, ועד לעיצוב עתיד המדע והידע בעולם
"אני סומך על צעירינו שינהרו אל המוסד הזה לשאוב תורה ודעת", חיים לבנון 1953
איך הכל התחיל
כשצועדים כיום בקמפוס התוסס של אוניברסיטת תל אביב, קשה להאמין שהסיפור התחיל בבניין אחד בלבד - בניין טרובוביץ. זה היה הצעד הראשון להגשמת חזונם של מייסדי תל אביב: להקים בעיר מוסד אקדמי מוביל שישנה את פני החינוך והמחקר בישראל.
המסע החל ב-1953, כאשר המכון הביולוגי-פדגוגי באבו כביר הפך למכון האוניברסיטאי הראשון. חיים לבנון, ראש העיר דאז, הוביל את היוזמה למרות ויכוחים ציבוריים סוערים סביב נחיצותה של אוניברסיטה נוספת בישראל. אך תל אביב הייתה עיר של חזון, ומועצת העיר נתנה גיבוי מלא להקמת מוסד שישרת את הדור הצעיר הצמא לידע.
לאט ובהתמדה נוספו מכונים אקדמיים נוספים: המכון לתרבות ישראל, המכון לחינוך גבוה, והמכון הביולוגי-פדגוגי לצד בית הספר הגבוה למשפט ולכלכלה והאקדמיה הישראלית למוזיקה. באבו כביר, בין מעבדות מאולתרות לכיתות צנועות, נרקמו השאיפות הגדולות שהובילו להחלטה ההיסטורית להקים קמפוס קבוע ברמת אביב.
בנובמבר 1964 נחנך הקמפוס ברמת אביב בטקס מרגש במעמד נשיא המדינה זלמן שז"ר. חמש שנים לאחר מכן, בנובמבר 1969, זכתה האוניברסיטה להכרה רשמית מהמועצה להשכלה גבוהה. מאז הפכה אוניברסיטת תל אביב למרכז מחקר עולמי עם הישגים מדעיים שהדהדו הרחק מגבולות ישראל.
החזון של לבנון ושל ראשוני המייסדים הפך למציאות חיה – אוניברסיטה תוססת, מתקדמת ורב-תחומית שממשיכה לשנות חיים ולעצב עתיד.
נשיאי אוניברסיטת תל אביב מאז ועד היום >
ככה העתיד נראה כבר היום
עם כ-30,000 סטודנטים וסטודנטיות שמצביעים ברגליים, כ-3,000 סטודנטים וסטודנטיות מרחבי העולם לומדים מדי שנה בכ-60 תכניות לימודים בינלאומיות, וכ-200 תוכניות לימוד שונות - אוניברסיטת תל אביב היא הבחירה הראשונה בישראל להשכלה גבוהה. כאוניברסיטה עם גישה בינתחומית ייחודית, היא מעודדת את הסטודנטים והסטודנטיות שלה לשילובים לא שגרתיים בתחומי הלימוד, כך הם נהנים מלימודים עשירים ומגוונים, החל מביולוגיה ופילוסופיה, דרך מדעי המחשב ומוסיקה, וכלה במשפטים וקולנוע.
אבל האוניברסיטה היא לא רק מוסד לימודי - היא חממה לחדשנות, ליצירתיות ולהשפעה גלובלית. הקמפוס, בלב העיר שלא עוצרת לרגע, משלב את הרוח הדינמית של תל אביב עם מצוינות אקדמית שנמצאת בקדמת הבמה העולמית. עם סגל אקדמי שמחקריו חוצים יבשות ומשנים את פני המדע, הטכנולוגיה והרוח וגישה הבינתחומית במחקר ובהוראה, נוצרה בה סביבה אקדמית ייחודית, שמאפשרת מחקר פורץ דרך ולימודים עשירים ומגוונים בכל תחומי הידע. בכל פינה בקמפוס תמצאו רעיונות חדשניים, מיזמים פורצי דרך וסטודנטים מלאי תשוקה לעשייה.
האוניברסיטה מקדמת אחריות חברתית עם פרויקטים שמשנים חיים בקהילה: פרויקטים של מעורבות בקהילה ותוכניות ייעודיות להנגשת ההשכלה הגבוהה לאוכלוסיות מוחלשות, לצד מאות אירועים שנפתחים לקהל הרחב, הופכים את הקמפוס ללב הפועם של ידע וערכים.
גם המרחב הפיזי לא נשאר מאחור. בשנים האחרונות נוספו לקמפוס פרויקטים אדריכליים מרשימים שמותאמים לדור הבא: חללים טכנולוגיים מתקדמים, אזורי למידה חדשניים ופינות מפגש שנועדו לייצר שיתופי פעולה לא צפויים.
דור העתיד של חוקרים מצטיינים ברמה עולמית הינו עתידה של האוניברסיטה. אוניברסיטת תל אביב פועלת לקלוט לשורותיה את טובי החוקרים ולהשיב ארצה חוקרים ישראלים מצטיינים השוהים בחו"ל, תוך יצירת תנאי עבודה אופטימליים עבורם. לשם כך פועלת האוניברסיטה להקמת מרכזי מצוינות בינלאומיים, עם המעבדות המתקדמות ביותר, אשר יהוו כוח משיכה לחוקרים ולסטודנטים הטובים ביותר.