גבר, אין לך תיאבון? צא לשמש

מחקר גילה כי גברים שנמצאים בשמש אוכלים יותר

יצאתם לבילוי בשמש והבנים שבחבורה חיסלו את הצידה שהבאתם? מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב מגלה שהחשיפה לשמש מעוררת תאבון אצל גברים, אך לא אצל נשים.

 

העור מעורר תיאבון

המחקר פורץ הדרך נערך בהובלת פרופ' כרמית לוי והדוקטורנט שיוונג פריק מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית של האדם וביוכימיה בבית הספר לרפואה ע"ש סאקלר, ובשיתוף שורה ארוכה של חוקרים מהארץ ומהעולם, בהם חוקרים מהמרכזים הרפואיים איכילוב, אסותא, מאיר ותל השומר, וכן ד"ר יפתח גפנר וד"ר ליאור ביקובסקי מהפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר ופרופ' אהרון וולר מאוניברסיטת בר אילן. המחקר פורסם בכתב העת היוקרתי Nature Metabolism.

 

המחקר נערך באמצעות נתונים אפידמיולוגיים שנאספו לאורך שנה שלמה על הרגלי האכילה של כ-3,000 ישראליות וישראלים, באמצעות דיווח עצמי של סטודנטיות וסטודנטים שיצאו לשמש, ובאמצעות מחקר גנטי מקביל בחיות מודל. תוצאות המחקר מזהות את העור כגורם מווסת ראשון במעלה של אנרגיה ותיאבון פשוט (מטבוליזם) הן בקרב חיות המודל והן בקרב בני אדם.

 

לתשומת לב הנשים: האסטרוגן מונע את תחושת הרעב

המחקר שנערך על חיות המודל מפענח את ההבדלים בהפעלת המנגנון המטבולי שבין זכרים לנקבות. לטענת החוקרים, הן בקרב חיות מודל זכריות והן בקרב זכרים אנושיים, החשיפה לשמש מפעילה חלבון בשם p53 שמטרתו לתקן נזקי דנ"א לעור שנגמרים בשל החשיפה. הפעלת ה-p53 מאותתת לגוף להפריש הורמון בשם גרלין – שמעודד תיאבון. מנגד, בקרב נקבות, הורמון האסטרוגן בולם את האינטראקציה בין ה-p53 לגרלין, ולכן הן לא חשות צורך לאכול אחרי החשיפה לשמש.

 

החוקרים מסבירים כי בין המינים קיימים הבדלים מטבוליים דרמטיים, שמשפיעים על בריאותם ועל התנהגותם, אך עד היום לא היה ברור אם זכרים ונקבות מגיבים אחרת גם לטריגרים סביבתיים, כמו חשיפה לקרינה על-סגולה (UV) מהשמש.

 

"בדקנו את ההבדלים בין נשים לגברים אחרי החשיפה לשמש ומצאנו כי גברים אוכלים יותר מאשר נשים, כיוון שהתיאבון שלהם עולה. זאת הפעם הראשונה שמפענחים את הקשר המולקולרי בין חשיפה ל-UV לתיאבון, וכמובן הפעם הראשונה שנערך מחקר רפואי מבוסס מין בנושא חשיפה ל-UV. מחקרים רפואיים מבוססי מין מורכבים בהרבה, ומצריכים פי שניים יותר נבדקים כדי למצוא את ההבדלים במובהקות סטטיסטית", מסבירה פרופ' לוי.

 

"אנו, בני האדם, השלנו את הפרווה שלנו, מה שאומר שהעור שלנו, שנחשב לרקמה הכי גדולה בגוף, חשוף לקבלת אותות מהסביבה. החלבון p53 בעור, שנועד להתמודד עם הנזקים הגנטיים של החשיפה לשמש, לא רק מתקן את הנזקים, אלא גם מאותת לנו שנגמר החורף ושיצאנו לשמש, אולי אפילו על מנת להתכונן לעונת הרבייה (אבל זה נושא למחקר אחר). התוצאות מהוות בסיס מעודד למחקרי המשך, הן לגבי מטבוליזם בקרב בני אדם והן למציאת שיטות טיפול מבוססות UV למחלות והפרעות של תיאבון וחילוף חומרים", היא מסכמת.

 

פרופ' כרמית לוי

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>