מביאים את השמש: הספרייה המרכזית מתחדשת ונושאת בשורה ירוקה

הספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי פתחה שנה עם 2,000 מ"ר לוחות סולאריים על הגג וספרייה דיגיטלית חדשה ומעוצבת

15 ינואר 2018

ספריות האוניברסיטה עוברות בשנים האחרונות תהליכי דיגטציה המאפשרים לפנות חללים רבים ממדפי ספרים, ולהפוך אותם, בעיצוב חדשני ומזמין, לחללי עבודה ולמידה שהסטודנטים והחוקרים מרגישים בהם כמו בבית. ספריות האוניברסיטה הן גם מקום מפגש חברתי ומרכז תרבותי, וכעת, בעקבות פרויקט חלוצי של התקנת 2,000 מ"ר של לוחות סולאריים על גג הספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי, הראשון מסוגו באוניברסיטת תל אביב, הן גם נושאות בשורה ירוקה. בימים בהירים, צפויים הלוחות החדשים להפיק כ-180 קילוואט חשמל לשעה.

למעט גג המכון לחקר אנרגיה סולארית במדרשת בן-גוריון בשדה בוקר – זהו הפרויקט הראשון מסוגו באוניברסיטאות ישראל. אחר הצלחת הפרויקט יעקבו אגפי ההנדסה והתשתיות באוניברסיטה, וכן היחידה לאיכות הסביבה. בנוסף, ישמש הפרויקט כמעבדה לסטודנטים להנדסה מכנית מהפקולטה להנדסה ע"ש איבי ואלדר פליישמן. במערכת החדשה הותקנו חיישנים למדידת נתונים פיזיקליים לצורכי מעקב ומחקר, במטרה לצבור ניסיון לקראת התקנתם של לוחות סולאריים נוספים ברחבי הקמפוס.

אוניברסיטת תל אביב משקיעה בשנים האחרונות משאבים רבים בצמצום זיהום האוויר בכלל, ובצמצום צריכת החשמל בפרט. כך למשל, בבניין בית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר הותקנה מערכת מיזוג אוויר מבוססת שפורפרות, שמשתמשת בקרני השמש לחימום, ומערכת ספיגה מיוחדת הופכת את המים החמים למיזוג אוויר בקירור. בנוסף, הותקנו ברחבי הקמפוס מערכות בקרה למיזוג אוויר ולתאורה.

"אוניברסיטת תל אביב שמה לה למטרה להגדיר את דרך ההתנהלות של קהילת האוניברסיטה באופן שישמר את משאבי הסביבה מחד גיסא, ותבטיח את רווחת הבאים בשעריה, מאידך גיסא", כתב נשיא האוניברסיטה, פרופ' יוסף קלפטר, בחזון הנשיא לקמפוס מקיים. "מתוך מחשבה על הדורות הבאים, אוניברסיטת תל אביב מאמצת את תפיסת הקיימות, ומיישמת אותה בתהליך מתמשך בחיי היומיום".

גן העדן החדש של הספרייה

עם פתיחת שנת הלימודים תשע"ח, חנכה הספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי גם ספרייה דיגיטלית בעלות הקמה של 3.7 מיליון ש"ח. הספרייה הדיגיטלית, שממוקמת בגלריית הספרייה המרכזית, תאפשר ל-186 סטודנטים וחוקרים לשבת בו-בזמן בחדרי דיון קטנים המיועדים לארבעה-חמישה אנשים או בחדרי דיון גדולים יותר, המיועדים לעשרה אנשים, לערוך כנסים, ישיבות או סמינרים בחדר הדיונים הגדול, המיועד ל-25 איש, וכן ללמוד ולקבל הדרכה קבוצתית בכיתת המחשבים, המצוידת ב-23 עמדות מחשב. את חדרי הדיון ניתן יהיה לשריין במערכת ממוחשבת להזמנת חדרים באתר הספרייה המרכזית.

כל החדרים בספרייה החדשה מצוידים בחיבורים למחשבים ניידים ובמסכי טלוויזיה; חדר הדיונים הגדול וחדר ההדרכה מצוידים במקרן ובמסך, וכל הספרייה הדיגיטלית מרושתת באינטרנט אלחוטי במהירות 100 מגה. בחלל הפתוח יעמדו מחשבים נייחים לרשות המשתמשים, שיוכלו לקבל שירותי ייעוץ נוספים כמו איתור חומרי לימוד, שימוש במאגרי מידע אלקטרוניים וכן תמיכה טכנית, הדרכה ועזרה בעיצוב ובעריכת עבודות ומצגות.

"ברוכים הבאים לגן העדן החדש שלנו", אמרה מנהלת הספרייה, ד"ר נעמה שפטלוביץ, בטקס חנוכת הספרייה הדיגיטלית. "זהו מרחב של למידה, שלווה ויופי, מקום שבו אנשים וידע נפגשים כדי למצוא את דרכם בשבילי המדע, המחקר והלימוד. הספרייה המרכזית נחנכה לפני 50 שנה, ועם חלוף השנים ובעקבות המהפכה הדיגיטלית והשינויים שחלו באופני צריכת המידע, הספרייה מתאימה את עצמה למאה ה-21. את מקום הספרים תופסים כעת חללים מגוונים, המיועדים למפגשי עבודה, לימוד, השראה ויצירה – לצד מפגש חברתי ותרבותי".