חדשות

NEWS

מה מעניין אותך?

כל הנושאים
מוזיאון הטבע
אמנויות
מוח
הנדסה וטכנולוגיה
חברה
מדעים מדויקים
ניהול ומשפט
סביבה וטבע
רוח
רפואה ומדעי החיים
חיי הקמפוס
חוקרים.ות את החדשות

מחקר

06.11.2025
יכול להיות שהאוצר התזונתי הבא של העולם גדל דווקא מול חופי תל אביב?

האצות שגדלות בים התיכון עשויות להציב את ישראל בחזית הביוטכנולוגיה הימית

  • סביבה וטבע
  • רפואה ומדעי החיים

לאחר שפיתחו טכנולוגיה חדישה המאפשרת גידול של "אצות מועשרות" באבות המזון, חלבונים, סיבים תזונתיים ומינרלים לצרכי האדם והחי, וגם הצליחו להגביר בצורה משמעותית את היכולת של אצות ים להפיק חומרי טבע בריאותיים - צוות המחקר מאוניברסיטת תל אביב ומהמכון לחקר ימים ואגמים מפרסם סקר אקולוגי–ביוטכנולוגי ראשון מסוגו, שמגלה כי הים התיכון הישראלי עשוי להוות מוקד טבעי לאצות ים עמידות ועשירות בתרכובות תזונתיות וביו־אקטיביות. החוקרים סבורים כי תכונות אלה עשויות להוות בסיס לחדשנות פורצת דרך בתחומי המזון, הבריאות והביוטכנולוגיה.

 

 

ירוק תוצרת כחול-לבן

צוות החוקרים ערך את הסקר המקיף הראשון של אצות הים בישראל. ממצאי המחקר מצביעים על כך שהתנאים הייחודיים לאורך חופי הים התיכון הישראלי, חמים, שטופי שמש ודינמיים, יוצרים בית גידול טבעי שתומך בצמיחת אצות ים (מאקרו־אצות), ייחודיות ועמידות, עשירות בתרכובות מזינות ובמולקולות בעלות השפעה בריאותית. לדברי החוקרים, מדובר ב"אוצר ירוק" - משאב בר־קיימא שטרם נוצל, שמשמש בסיס לפיתוח מזונות־על, תרופות, וקוסמטיקה ידידותית לסביבה, ואפילו כבעל פוטנציאל משמעותי בסיוע להתמודדות עם שינויי האקלים.

 

המחקר נערך בהובלת ד"ר דורון יהושע אשכנזי בהנחיית פרופ' אביגדור אבלסון מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, ופרופ' אלווארו ישראל מהמכון לחקר ימים ואגמים בחיפה, בשיתוף עם ד"ר איתן סלומון מהמרכז הלאומי לחקלאות ימית באילת. שותפים נוספים למחקר: פרופ' פליקס פיגרואה וד"ר ג’וליה וגה מאוניברסיטת מאלגה שבספרד, גיא פז – מנהל המעבדה במכון לחקר ימים ואגמים, וד"ר שושנה בן וליד. המחקר פורסם בכתב העת המדעי Marine Drugs.

 

משתלם לחכות לסוף העונה

במהלך מספר שנים אספו החוקרים כ־400 דגימות, וזיהו 55 מיני אצות, בעיקר אדומיות, לצד חומיות וירוקיות. בניגוד לדיווחים קודמים שהצביעו על שני שיאי ייצור עונתיים, המחקר הנוכחי מצביע על תקופת פריחה אחת בלבד באביב – עדות לשינוי במערכת האקולוגית, ככל הנראה כתוצאה מהתחממות הגלובלית.

 

העונתיות השפיעה באופן מובהק גם על הרכב החומרים באצות. הניתוחים הביוכימיים גילו כי האצות המקומיות מציגות תכולת חלבון גבוהה במיוחד בחורף, שמגיעה לעשרות אחוזים ממשקלן היבש, ומעידות על פוטנציאל להיות מקור חלבון חלופי לבני אדם ולבעלי חיים. רמות נוגדי החמצון הגיעו לשיא באביב, עם עלייה של כמעט 300% בחלק מהמינים בהשוואה לעונות אחרות. ממצאים אלו מדגישים את פוטנציאל האצות כמקור טבעי לתרכובות בריאותיות ולחומרים טיפוליים, שעשויים לתרום לחיזוק מערכת החיסון ולקידום אריכות ימים. האצות הכילו גם רמות גבוהות של תרכובות פנוליות ומסנני קרינה טבעיים – המתאימים לשימוש בתעשיית הקוסמטיקה האקולוגית.

 

"נוסף על היותה 'ארץ זבת חלב ודבש', התברכה ישראל גם בים ייחודי ומחיה - הים התיכון הישראלי"

 

"ישראל, הממוקמת בקצהו המזרחי של הים התיכון, התברכה בתנאים סביבתיים ייחודיים: אקלים סובטרופי שטוף שמש לאורך כל השנה, חופים סלעיים עם תנודות גאות ושפל נמוכות, ומליחות וקרינה גבוהות יחסית. מכלול גורמים אלה מעודד את התפתחותן של אצות ים בעלות תכונות כימיות יוצאות דופן, שפועלות כ'מפעלים ביולוגיים טבעיים' המייצרים תרכובות ביו־אקטיביות בריכוזים מרשימים. אנחנו מאמינים כי מחקר זה, לצד התחום המתפתח של חקר האצות, יכול להציב את ישראל בחזית הביוטכנולוגיה הימית העולמית. נוסף על היותה 'ארץ זבת חלב ודבש', התברכה ישראל גם בים ייחודי ומחיה – הים התיכון הישראלי", אומר ד"ר אשכנזי.

 

פרופ' אביגדור אבלסון וד"ר דורון אשכנזי

פרופ' אביגדור אבלסון וד"ר דורון אשכנזי

 

פרופ' אלווארו ישראל מדגיש: "המחקר מספק תובנות חשובות על הגורמים הסביבתיים המשפיעים על צמיחת אצות הים ואיכותן, ומאפשר לתרגם ידע זה לשיטות מעשיות לגידול ימי. האצות מציעות יתרונות סביבתיים עצומים – הן אינן דורשות קרקע חקלאית, מייצרות חמצן, קולטות פחמן ומטהרות מים ממזהמים. הן ניצבות בחזית החקלאות הימית בת־הקיימא, תוך שילוב בין יתרונות סביבתיים להזדמנויות כלכליות".

 

ד"ר איתן סלומון מוסיף: "ממצאינו ממחישים את הפוטנציאל הביוטכנולוגי הלא מנוצל של אצות הים לעתיד האנושות – החל ממזונות פונקציונליים ותרופות ועד יישומי בריאות מתקדמים".

 

פרופ' אביגדור אבלסון מסכם: "הים התיכון הישראלי הוא מעבדה טבעית ייחודית. הוא יכול לשמש מודל להבנת השפעות שינויי האקלים על מערכות ימיות ולחזות אילו מינים עשויים לשגשג בעולם מתחמם. מעבר לערכו המדעי, האצות מייצגות משאב אסטרטגי לאומי ובינלאומי שיכול לסייע בהתמודדות עם אתגרי העתיד בתחומי ביטחון המזון, הבריאות והקיימות הסביבתית".

 

המחקר מוקדש לזכרו של ד"ר יצחק (איציק) בריקנר ז"ל, מהדמויות המיתולוגיות בביולוגיה הימית בישראל, לאות הוקרה לידידותו, הדרכתו והשראתו.

מלכי השמיים. נשרים מקראיים (צילום: יורם שפירר)

מחקר

05.11.2025
מה ל-AI ולהצלת נשרים מהרעלות?

חוקרים פיתחו אלגוריתם חדשני שהופך את הנשרים עצמם למערכת התרעה חכמה ומונע אירועי הרעלה המוניים

  • סביבה וטבע
  • רפואה ומדעי החיים

מצב הנשרים בישראל מדאיג. הנשרים, 'עובדי הניקיון' של הטבע, שומרים על האיזון האקולוגי כשהם מנקים את השטחים הפתוחים מפגרים. כשהם נעלמים – נפגעת שרשרת החיים כולה. אחד האיומים המרכזיים על הנשרים הוא הרעלות. חוקרי בית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, בשיתוף רשות הטבע והגנים, נלחמים על כל נשר. לאחר שהשיבו לטבע עשרות נשרים ממושדרים שמראים בכל זמן נתון היכן הם נמצאים, פיתחו כעת במעבדה של פרופ' אור שפיגל מבית הספר לזואולוגיה וממרכז TAD לבינה מלאכותית, בשיתוף חוקרים מספרד ומארה"ב, ונציגי רשות שמורות הטבע והגנים, אלגוריתם חדשני שהופך את הנשרים עצמם למערכת התרעה חכמה. בעזרת ניתוח בזמן אמת של תנועות הנשרים ניתן לאתר אתרי אכילה חשודים ולהתריע מראש, לפני שאירועי הרעלה המוניים מתרחשים.

 

המחקר, שפורסם ב- Journal of Applied Ecology, משלב מעקב בעזרת משדרי GPS מתקדמים עם שימוש במדי-תאוצה (Accelerometers), ומודלים של למידת מכונה על מנת לנטר ולסווג התנהגויות נשרים מקראיים מרחוק. לדברי החוקרים, שימוש נרחב בגישה הטכנולוגית החדשנית יאפשר להגן על מגוון מיני נשרים רבים בעולם, שכ-70% מהם מוגדרים בסכנת הכחדה, לרוב כתוצאה מהרעלות מסוג כלשהו.

 

הנשר נחת

בישראל אוכלוסיית הנשר המקראי צנחה מאלפים לפחות מ־200 פרטים. הרעלות אחראיות לכ־57% ממקרי התמותה, כאשר פגרים מורעלים גורמים למותם של עשרות נשרים בבת אחת. "נשרים הם חיות חברתיות, ולכן פגר אחד עלול להביא לקריסה של אחוז ניכר מהאוכלוסייה המקומית", מסביר גדעון ועדיה, ממובילי המחקר.

 

צוות המחקר התקין משדרים על נשרים מקראיים, והשתמש בפרטים בשבי ובטבע, בישראל ובספרד, לאימון מודל סיווג מסוג  Random Forest, לזיהוי התנהגות הנשרים. המודל אומן לזהות התנהגויות שונות של הנשרים – מהתעופה ועד האכילה – והצליח בדיוק מרשים של עד 96%. חידוש משמעותי במחקר הוא שימוש ואימות מנגנון "רמת הוודאות" של המערכת, שמאפשר להבדיל בין זיהוי נכון לבין זיהוי מוטעה, ויוכל לסייע לפקחים להבחין בין אירועי אכילה אמיתיים לבין התרעות שווא, ובכך ישפר משמעותית את אמינות ההתראות וימנע הקפצת פקחים לחינם.

 

לקוות שכל הכוכבים יסתדרו

"כמו תמיד, האתגר הוא בפרטים," מספר פרופ' אור שפיגל. "מודלים של למידת מכונה הם 'רעבים' – צריך מאות דוגמאות מכל התנהגות. חלק מההתנהגויות נדירות, כמו אכילה, שמאוד עניינה אותנו. כדי לתפוס את הרגע הנכון, כלומר נשר ממושדר, שנצפה בדיוק כשהוא אוכל, צריך הרבה מזל וסבלנות. ש'כל הכוכבים יסתדרו'. זה לא קורה כל יום, ולכן דרשה המשימה לא מעט סבלנות, בעיקר בתצפיות בטבע".

 

אתגר נוסף שאתו התמודדו החוקרים היה "לתאם וליצור שפה משותפת בין הגורמים השונים, כדי שנוכל לחבר את הנקודות בין איסוף הנתונים, לחוקר החישובי שעזר עם המודל, לסטודנט שמנתח היבטים אחרים, ולאנשי הממשק שצריכים להבין מה חשוב ולמה זה עוזר להם", מוסיף פרופ' שפיגל. כעת החוקרים פועלים להטמעת האלגוריתם במערכת ההתראות של רט״ג, כדי לשלב את הפיתוח באופן מלא.

 

להקדים תרופה למכה

הטכנולוגיה הוכיחה את עצמה במהלך ניסויי שטח במדבר יהודה: המודל זיהה בהצלחה מוקדי אכילה של נשרים שהתרחשו מחוץ לתחנות האכלה בטוחות שמפעילה רשות הטבע והגנים, ורוב הפגרים שהתגלו עצמאית על ידי פקחים נמצאו באזורי הסיכון שחזה האלגוריתם. "יחד עם מערכת ההתראות שפותחה בשנים האחרונות על ידי רשות הטבע והגנים, המערכת הזו עשויה לשפר את דרכי הפעולה בשימור הנשרים," מציינת ד"ר מרתה אקאסיו. "במקום להגיב לאחר שהציפורים כבר הורעלו, אנחנו יכולים כעת לזהות אזורים מסוכנים מראש, למקד מאמצי סניטציה ולהסיר פגרים שעלולים להיות מורעלים גם לפני שהנשרים מוצאים אותם".

 

צוות המחקר של פרופ' אור שפיגל במהלך עבודת שטח במדבר

צוות המחקר של פרופ' אור שפיגל במהלך עבודת שטח במדבר

 

"רשות הטבע והגנים יחד עם שותפיה לפרויקט 'פורשים כנף' (החברה להגנת הטבע וחברת החשמל לישראל), משקיעה משאבים ומאמצים גדולים בהגנה על הנשרים והעופות הדורסים מהכחדה. בין היתר, משקיעה הרשות דרך שיתופי פעולה עם חוקרים מהאקדמיה, פיתוח טכנולוגיות חדשניות תוך העזרות בטכנולוגיות AI אבל גם דרך עבודה קשה בשטח של אספקת מזון בטוח בתחנות האכלה וסילוק פגרים עם סיכון להרעלה ובכך מובילה לשיפור הסביבה וזאת בתמיכת המשרד להגנת הסביבה", מוסיף אוהד הצופה, אקולוג עופות ברשות הטבע והגנים.

 

האם יש מקום לאופטימיות?

כשנשאל פרופ' שפיגל איך הוא רואה את עתיד הנשרים בישראל בעוד עשור, הוא עונה בכנות: "אני חושש שאנחנו עדיין בקרב מאסף. מערכת ההתראות שרט״ג הקימה היא קפיצת דרך משמעותית, וגם היכולת לזהות אתרי אכילה תתרום ותשפר את המאבק, אבל יש כל כך הרבה אתגרים, אצלנו וגם במדינות השכנות, שקשה להיות אופטימי לגבי האוכלוסייה המקומית. הנשרים לא ייעלמו מהעולם. במערב אירופה תוכניות השימור מצליחות מאוד, אבל כאן, במזרח התיכון, ייתכן שילכו בדרכן של העוזניות והפרסים וייעלמו כמקננים מהארץ.

 

זה לא אומר שכל מה שאנחנו עושים לשווא, להפך. זו מלחמה ארוכה וסיזיפית של שומרי טבע שמרוויחים זמן, מאטים את הירידה, ולפעמים גם מצליחים לעצור את הגלגל. נקווה שנצליח לקנות לנשרים מספיק זמן, עד שבני האדם ישנו את דרכיהם, יפסיקו להרעיל, לצוד ולהפריע, וההכחדה תיעצר לא בזכות פתרון טכנולוגי אחד, אלא בזכות שינוי רחב יותר".

 

אבל גם בתוך המאבק הזה יש תקווה ויוזמות חדשות. "בהחלט," פרופ' שפיגל מחייך. "אנחנו כבר מרחיבים את היכולות של האלגוריתם, למשל, לזהות קינונים: מי הטיל ביצה, מי דוגר, ואיפה. כך נוכל לעזור לנשרים גם בתחילת חייהם, ולא רק למנוע את סופם בטרם עת. הנשרים, בסופו של דבר, עושים את הניטור בשביל כולנו."

 

כדי לעודד את אימוץ השיטה במקומות ומינים נוספים בעולם, פרסם צוות המחקר את כל מערך הנתונים, האלגוריתמים וחומרי ההדרכה באופן חופשי באינטרנט, ומאפשר לאנשי שימור ברחבי העולם להתאים את הטכנולוגיה למיני בעלי חיים ואזורים שונים. בעידן שבו פעילות אנושית מאיימת על חיות הבר, המחקר מדגים כיצד חדשנות טכנולוגית ושיתוף ידע יכולים לסייע לשימור טבע במאה ה־21.

 

 

מחקר

04.11.2025
האם הגיע הזמן להפסיק עם מנהג הטיפים?

מחקר חדש מגלה: בניגוד למקובל לחשוב - טיפים אינם תמריץ יעיל לשיפור השירות

  • ניהול ומשפט

כולנו מכירים את הרגע הזה: החשבון מגיע, השירות היה בסדר, אולי אפילו בינוני, אבל היד נשלחת כמעט אוטומטית להוסיף טיפ. כי "ככה עושים". אבל אם נחשוב על זה רגע - למה בעצם? הרי השירות כבר ניתן, המלצר כבר הלך, והסיכוי שנחזור שוב לאותו מקום לא תמיד גבוה.

 

ד"ר רן סניטקובסקי מהפקולטה לניהול ע"ש קולר וממובילי המחקר, מסביר: "ל'אדם הכלכלי', שמעוניין אך ורק בתועלת הכספית שלו, אין שום סיבה לתת טיפ אחרי שהוא כבר קיבל את השירות. בעבר ניסו להסביר את התופעה בכך שהטיפ קונה ללקוח שירות טוב יותר בעתיד, אבל אז נשאלת השאלה למה אנחנו נותנים טיפים גם כשאנחנו יודעים בוודאות שלא נחזור לעולם לאותו נותן שירות".

 

בין הערכה אמיתית לקונפורמיזם

המחקר, שנערך על ידי ד"ר רן סניטקובסקי מהפקולטה לניהול, ופרופ' לורנס דבו מביה"ס למנהל עסקים ע"ש טאק בדארתמות' קולג' והתפרסם לאחרונה בכתב העת Management Science, מציע הסבר חדש לתופעה באמצעות מודל מתמטי וכלים מתורת המשחקים וכלכלה התנהגותית.

 

החוקרים התמקדו בשני מניעים עיקריים למתן טיפים: הערכה ממשית לשירות מצד אחד, וקונפורמיזם חברתי מצד שני. "לתוך המודל הכנסנו את שתי הסיבות העיקריות למתן טיפים שאנשים מדווחים עליהם: הסיבה הראשונה היא כדי להכיר תודה לנותן השירות והסיבה השנייה היא כי 'זה מה שכולם עושים'", מסביר ד"ר סניטקובסקי. המסקנה שקיבלו: מי שמעריכים את השירות באמת נוטים לתת טיפ גבוה מהממוצע, והקונפורמיסטים מיישרים קו איתם. כך, בחברות שבהן הנורמה החברתית חזקה - גובה הטיפ הממוצע נוטה לעלות עם הזמן.

 

"אפשר לשער שזאת הסיבה לכך ששיעור הטיפים בארה"ב עמד על 5% בשנות ה-50 והיום הוא קרוב יותר ל-20%," אומר ד"ר סניטקובסקי.

 

האם טיפים באמת משפרים את השירות?

אחת השאלות המרכזיות שעלו במחקר היא האם טיפים באמת מתמרצים את נותני השירות להשתפר. התשובה, מתברר, מורכבת: "אם המלצר יודע שרוב הלקוחות קונפורמיסטים, אין לו באמת סיבה להתאמץ במיוחד, מפני שהם ממילא יתנו פחות או יותר כפי שמקובל," אומר ד"ר סניטקובסקי.

 

כלומר, הטיפים עשויים להיות תמריץ, אך תמריץ חלש. בעולם שבו הלקוחות היו שופטים את השירות באופן אישי ונותנים טיפ רק כשמגיע, רמת ההשקעה של נותני השירות אולי הייתה גבוהה יותר.

 

ומה עם המעסיקים?

המחקר נוגע גם בשאלת ה"טיפ קרדיט", מנגנון שמאפשר למעסיקים בארה"ב לשלם שכר נמוך משכר המינימום ולהשלים את ההפרש באמצעות הטיפים. "ככל שהטיפ קרדיט גבוה יותר, המעסיק יכול לגבות מחיר נמוך יותר, כי הוא יכול להסתמך יותר על הטיפים למימון שכר עובדיו," מסביר ד"ר סניטקובסקי. "יש כאן מרכיב של יעילות כלכלית, אבל הוא בא על חשבון שכרו של המלצר הבודד".

 

"אני שונא טיפים"

ד"ר סניטקובסקי מודה שהוא עצמו לא חסיד גדול של השארת טיפ. "אני בא למחקר הזה לא לגמרי ניטרלי. אני אישית לא אוהב את המנהג הזה, ולכן גם ביקשתי להבין מה עומד מאחוריו. קודם כל, המנהג שם את הלקוח במצב לא נוח. יש מחקרים שמראים שהמנהג מעודד התנהגות סקסיסטית כלפי מלצריות, ושאנשים נוטים לתת טיפ גבוה יותר לאנשים מהמוצא שלהם, כך שיש פה גם מרכיב גזעני".

 

עם זאת, הוא מדגיש שגם לטיפים יש צדדים חיוביים, כמו יצירת איזון שבו מי שמוכן לשלם יותר מסבסד את השירות לאחרים. "בסופו של דבר, זה מנגנון שבו מי שמוכן לשלם יותר עבור השירות אכן עושה זאת, ובמידה מסוימת מסבסד את השירות עבור מי שמוכן לשלם פחות, וזה דבר חיובי. הדעה האישית שלי היא שבמאה ה-21 יש לבעל עסק כלים טובים יותר להבין אם המלצר עושה עבודה טובה, כמו דירוגים מקוונים ואפילו מצלמות בעסק".

 

ד"ר רן סניטקובסקי

ד"ר רן סניטקובסקי

 

 

גם ד"ר לילך לוריא, ראש החוג ללימודי עבודה, מסבירה שמדובר במנהג תרבותי:

 

 

מחקר

30.10.2025
בעזרת בינה מלאכותית: השיטה שמאפשרת לעצב רכיבי אופטיקה שטוחים בתוך דקות ספורות

בינה מלאכותית מאיצה מאוד את קצב תכנון המטא-משטחים הננומטריים והיכולות האופטיות

 

  • הנדסה וטכנולוגיה
  • רפואה ומדעי החיים

חוקרים מבית הספר להנדסת חשמל ומחשבים באוניברסיטת תל אביב פיתחו שיטה פורצת דרך לתכנון רכיבים אופטיים זעירים בעזרת בינה מלאכותית. השיטה מאפשרת לעצב רכיבי אופטיקה שטוחים – המכונים מטא-משטחים – בתוך דקות ספורות בלבד, במקום שעות ואף ימים כפי שהיה נהוג עד כה. מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית בתחום האופטיקה, עם פוטנציאל לשנות את הדרך בה מפתחים מצלמות, חיישנים, ומערכות מציאות רבודה.

 

המחקר נערך בהובלת תלמידי המחקר ליאב חן וארז יוסף, בהנחיית החוקרים פרופ' רג'א ג'יריס, פרופ' דן רביב ופרופ' קובי שויער, כולם מבית הספר להנדסת חשמל ומחשבים באוניברסיטת תל אביב. המחקר פורסם בכתב העת המדעי ACS Photonics

 

שינוי דרמטי בעולם האופטיקה

צוות החוקרים מסביר כי בעשורים האחרונים עולם האופטיקה עובר שינוי דרמטי: במקום עדשות ורכיבים אופטיים עבים וכבדים, חוקרים מפתחים "מטא-משטחים" — מבנים דקים במיוחד בעובי של כמה מאות ננומטרים (מיליוניות המילימטר), הבנויים ממבנים זעירים הנקראים מטא-אטומים. מטא-משטחים מסוגלים לשלוט בכיוון, בעוצמה ובקיטוב של אור, ובכך לבצע פעולות שבעבר דרשו רכיבים גדולים ויקרים.

 

תכנון של מטא-משטח הוא משימה הנדסית מורכבת במיוחד. מדובר בבעיית "תכנון הופכי" – כאשר ידוע כיצד רוצים שהאור יתנהג, אך לא ידוע כיצד צריך להיראות המבנה הפיזי שיגרום לכך. עד כה, פתרון הבעיה דרש סימולציות ממושכות שנמשכו לעיתים ימים שלמים.

 

במסגרת המחקר החדש החוקרים באוניברסיטת תל אביב הצליחו לקצר את התהליך באופן דרמטי באמצעות מודל דיפוזיה – סוג מתקדם של רשת עצבית גנרטיבית (Generative AI), הדומה למודלים היוצרים תמונות, אך כאן הוא משמש לעיצוב מבנים אופטיים זעירים.

 

בעתיד: עיצוב בזמן אמת של עדשות וחיישנים בהתאמה אישית

החוקרים יצרו מאגר עצום של דוגמאות הממפות בין מבנה של מטא-משטח לבין דפוס פיזור האור שהוא יוצר. המודל למד את הקשרים המורכבים הללו, ולאחר מכן הצליח לייצר עיצובים חדשים בזמן שיא – פחות מ־30 דקות – וברמת דיוק גבוהה מאוד.

 

החוקרים הדגימו את יעילות השיטה על מגוון משימות אופטיות, בהן עיצוב מטא-משטח המפצל קרן אור למספר כיוונים שווים, וכן רכיב שמפריד בין אור מקוטב אופקית לאור מקוטב אנכית – פונקציה חשובה במערכות אופטיות מתקדמות.

 

מעבר לכך, השיטה שפותחה גמישה וניתנת להתאמה למשימות חדשות, סוגי חומרים שונים ותנאים פיזיקליים מגוונים – הודות למנגנון ייחודי לבניית מערכי נתונים באיכות גבוהה לאימון המודל. לדברי החוקרים, השיטה החדשה ממחישה כיצד בינה מלאכותית גנרטיבית – טכנולוגיה המזוהה בעיקר עם יצירת אמנות ותמונות – יכולה להפוך לכלי מדעי והנדסי עוצמתי. בעתיד, גישות מסוג זה עשויות לאפשר עיצוב בזמן אמת של עדשות וחיישנים בהתאמה אישית, לייעל את תהליכי הייצור, ולתרום לפיתוח טכנולוגיות חדשות בתחומי הרפואה, התקשורת והאלקטרוניקה הלבישה.

 

מחקר

30.10.2025
אסטרטגיות התקיפה וההגנה של עטלפי הפירות

באביב העטלפים "נועזים" יותר ולא חוששים להיכנס לעימותים מול חולדות במאבק על המזון

  • סביבה וטבע
  • רפואה ומדעי החיים

מחקר חדש של בית הספר לזאולוגיה באוניברסיטת תל אביב מגלה כי עטלפי פירות משתמשים במגוון אסטרטגיות במאבק על המזון מול בעלי חיים מתחרים. במחקר הנוכחי, צוות החוקרים בחן את התנהגות העטלפים בנוכחות של חולדות מצויות שמתחרות עימם על אותו מקור מזון, ומצאו שאופן ההתנהגות משתנה בהתאם לעונות השנה ולהיצע המזון – החורף מאופיין בהימנעות וזהירות מהחולדות ואילו בקיץ כשהתחרות רבה יותר, העטלפים לעיתים אינם חוששים ממאבקים שעשויים אף להסתיים בפציעה. צוות החוקרים מציין שהמחקר, שנמשך שבעה חודשים ותועד במושבה חצי-טבעית של עטלפים, מספק הצצה נדירה לאופן שבו בעלי חיים מנווטים בין סכנת טריפה לתחרות על משאבים.

 

המחקר נערך על ידי צוות המעבדה של פרופ' יוסי יובל מבית הספר לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב בהובלת תלמידי הדוקטורט צ'ן-קסינג ועדי רחום ובסיוע לירז עטיה ודר' לי הרתאן. המחקר פורסם בכתב העת המדעי BMC Biology

 

פרופ' יובל מסביר כי במסגרת המחקר, ובמהלך מאות שעות של תיעוד וידאו, נבחנו יותר מ־150 אלף נחיתות עטלפים ליד מקור מזון. החוקרים מצאו כי כאשר חולדות נכחו במקום, שיעור הנחיתות ירד באופן דרמטי מחשש לעימות ותקיפות של החולדות. בנוסף להיותן מתחרות על מזון, חולדות ידועות ביכולתן לטרוף עטלפים, בעיקר צעירים. העטלפים שכן נחתו ליד מקורות המזון גילו דריכות גבוהה - הם עצרו וסרקו את הסביבה ממושכות לפני שניגשו למזון, מה שהפחית את הצלחתם להשיג מזון בכ־20%. בנוסף, תועדו מקרים בהם חולדות תקפו עטלפים שנחתו, מה שחיזק את תפיסתן כאיום ממשי.

 

"למדנו שהאינטראקציות בין עטלפים לחולדות מגוונות ומשתנות עונתית על פי היצע המזון", מוסיף פרופ' יובל. "בחורף, כאשר נוכחות חולדות הייתה נדירה יחסית, העטלפים התנהגו בצורה זהירה יותר - הם נמנעו מנחיתות והפגינו ערנות מתמדת. לעומת זאת, באביב, עם העלייה החדה בשפע המזון (שכלל גם ריבוי של מפגשים עם החולדות), תמונת המצב השתנתה והעטלפים לעתים ממש תקפו את החולדות. התנהגות זו כנראה הביאה לכך ששיעור ההצלחה במציאת מזון בנחיתות עלתה ל- 60% בקיץ לעומת 35% בלבד בחורף.

 

פרופ' יובל מסכם: "אנחנו נוטים לתאר את היחסים בין מינים שונים באופן פשטני כיחסי תחרות או טריפה. המחקר הזה מציג כמה מורכבים יכולים להיות יחסים כאלה וכיצד בעלי חיים יודעים לשנות את אסטרטגיות התגובה שלהם בהתאם לנסיבות. בד"כ קשה לכמת את המורכבות הזו בטבע בגלל מיעוט תצפיות, מה שהצלחנו לעשות במחקר הזה. זוהי גם דוגמה נוספת ליכולת הסתגלות ולחיים המורכבים של חיות בר בסביבה עירונית."

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>