מכון חדש לפתרונות מדיניות אסטרטגיים לאתגרים גלובליים נחנך באוניברסיטת תל אביב

המכון על שם בוריס מינץ, יתמקד בעידוד ובפיתוח מחקרים יישומיים וגלובליים שיובילו לשינויי מדיניות ולחלוקה נכונה יותר של משאבים ברחבי העולם

29 מאי 2016
מכון חדש לפתרונות מדיניות אסטרטגיים לאתגרים גלובליים נחנך באוניברסיטת תל אביב

מכון חדש לפתרונות מדיניות אסטרטגיים לאתגרים גלובליים ע"ש בוריס מינץ נחנך באוניברסיטת תל אביב. המכון נוסד מתוך הכרה בחשיבות של מציאת פתרונות מדיניות אסטרטגיים לאתגרים העומדים כיום בפני העולם, וביכולתם של פתרונות אלה להביא לשיפור דרמטי בתחומים קריטיים. בראש המכון עומד פרופ' איתי סנד, ראש ביה"ס ללימודי חברה וראש החוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב.

מיגור של מוקדי בזבוז המשאבים

מכון מינץ יתרכז בנושאים שונים, שהמכנה המשותף לכולם הינו מדיניות לא יעילה, כאשר מטרתו היא לעודד השקעה בחשיבה ובתכנון אשר יכולים להביא לשינוי חיובי ומשמעותי בעולם. לדברי פרופ' איתי סנד, המצב כיום בעולם הוא שאין אנו סובלים ממחסור במקורות אנרגיה, טכנולוגיות מים, טיפולים רפואיים ומזון, אלא שהמשאבים הללו אינם מתחלקים באופן יעיל.

לדבריו, המכון יתמקד במציאת פתרונות אסטרטגיים ברי מימוש למיגור מוקדי בזבוז משאבים משמעותיים, שיחסכו לחברה סכומי עתק שניתן יהיה להשקיעם בפרויקטים חדשניים לרווחת כלל האוכלוסייה הרלוונטית במרחב פעילות המדיניות הציבורית בעולם כולו. כך למשל, במקום להשקיע משאבים כספיים גדולים על הגנה על זני חיטה לא עמידים, אפשר להכניס למערכת בעלות מינימלית זני חיטה שקיימים בטבע ועמידים יותר, ועל כן לא זקוקים לכל ההגנות האלו, ולהאכיל הרבה יותר בני אדם בעלות פחותה בהרבה. במקום להשתמש במקורות אנרגיה יקרים ובזבזניים ניתן להשתמש במקורות אנרגיה מקומיים שלא מחייבים הובלה וחלוקה יקרים. במקום השקעת סכומי עתק בניהול סכסוכים,  אפשר ליישב סכסוכים רבים בין היתר על ידי העברת המשאבים שמבוזבזים על ניהולם למערך שיביא לפתרונם.

דגש על בינתחומיות ועל כיוון יישומי

המכון החדש יתמקד בשלושה תחומי מחקר ופעילות: ביטחון מזון, אנרגיה מתחדשת ויישוב סכסוכים. הוא יוציא קול קורא למלגות מחקר ולמענקי מחקר, תוך מתן דגש על עידוד מחקרים אינטרדיסציפלינריים בעלי כיוון יישומי. כמו כן, הוא ייצור שיתופי פעולה בין חוקרים מובילים מתחומים שונים על מנת לנתח נושאי מדיניות בוערים במבט מערכתי ובינתחומי, וכדי לעצב פתרונות מדיניות חדשניים ומעשיים בתחומים של בטחון מזון, אנרגיה מתחדשת, מים, יישוב סכסוכים ועוד.

עם הוועדה האקדמית של המכון נמנים: פרופ' איתי סנד, ראש החוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל-אביב; פרופ' יוסי רוזנווקס, דקאן הפקולטה להנדסה; פרופ' דני חיימוביץ, דקאן הפקולטה למדעי החיים ופרופ' מירנדה שרוירס, ראש המרכז למדיניות סביבה באוניברסיטת פראיי בברלין.

במועצה המייעצת הבינלאומית של המכון מכהנים אישי ציבור בולטים מהעולם, כגון: פרופ' ארמן דרביניאן, ראש הממשלה לשעבר בארמניה וכיום רקטור האוניברסיטה הרוסית-ארמנית; ד"ר סימיון דז'נקוב, רקטור ביה"ס החדש לכלכלה במוסקבה ולשעבר סגן ראש ממשלת בולגריה ומר ספו רמס, איש עסקים פיני בולט ויו"ר חברת אנרגיה הפועלת ברוסיה.