תלמידי התכנית "מדעני וממציאי העתיד" מתארחים בימים אלו באתר מאיץ החלקיקים בסרן, ז'נווה

תלמידי התכנית שהגיעו לסרן זכו לצפות בגלאי ה-ATLAS, הנמצא כ-100 מטרים מתחת לאדמה

23 אוקטובר 2014
כל הקבוצה מחוץ לקפיטריה של CERN, כשמאחוריהם דגם הצינור שבו מאיצים הפרוטונים מתחת לאדמה

18 תלמידים מתכנית מדעני וממציאי העתיד של אוניברסיטת תל-אביב לנוער מתארחים בימים אלו באתר מאיץ החלקיקים בסרן, ז'נווה. את התלמידים מלווים פרופ' אבנר סופר מהפקולטה למדעים מדויקים ע"ש ריימונד ובברלי סאקלר, וד"ר ארז פייטן, היו"ר האקדמי של התכנית הארצית.

בין היתר, זכו התלמידים לצפות בגלאי ה-ATLAS, הנמצא כ-100 מטרים מתחת לאדמה, זמן קצר לפני שיופעל שוב בנובמבר, אז לא יתאפשרו ביקורים במקום.

תלמידי התכנית לומדים לימודים אקדמיים בתחומי המדעים לצד עבודה במעבדות מחקר ובחברות תעשייה עתירות ידע. תכנית זו, אשר נבנתה ברוח חזונו של נשיא המדינה שמעון פרס, הינה תכנית אינטנסיבית, רב שנתית, אשר מטרתה לטפח קבוצת עלית מדעית טכנולוגית לאומית.

אוניברסיטת תל-אביב לנוער מאפשרת לתלמידים, החל מגיל חטיבת הביניים ובמהלך התיכון, למצות את הפוטנציאל הלימודי שלהם ולהתקדם ללימודים אקדמיים כסטודנטים במעמד מיוחד. התכנית פועלת משנת 2000 ומקיפה כיום כ-700 תלמידים מדי שנה, הצוברים נקודות זכות של לימודים אקדמיים לתואר ראשון.

בעקבות החלקיק האלוהי

בשנת 2012, לאחר עשרות שנים של חיפוש, הודיעו חוקרי מאיץ החלקיקים בסרן, ז'נווה, על גילוי חלקיק חדש אשר נראה עד כה תואם לחלקיק "בוזון-היגס" הידוע בכינויו "החלקיק האלוהי".  ההישג המדעי שייך לאלפי מדענים, עשרות מדינות ומאות אוניברסיטאות. בקבוצה הניסיונית שותפים גם חוקרים משלוש אוניברסיטאות בארץ: אוניברסיטת תל-אביב, הטכניון ומכון ויצמן. גם התעשייה הישראלית לקחה חלק בבניית מאיץ החלקיקים.

בתמונה: התלמידים מבקרים בגלאי ה-ATLAS

בתמונה: ד"ר ארז פייטן ופרופ' אבנר סופר ליד גלאי LHcb